V lednu na běžkách, v září po svých. To je motto nového podniku, který pod názvem Jizerská 50 RUN těsně navazuje na legendární běžkařský podnik Jizerská 50. 13. září se z Bedřichova v Jizerských horách uskuteční běžecké závody na 23 a 10 kilometrů. Pro děti budou připravené kratší tratě v okolí bedřichovského stadionu.

„Inspirací k založení běžecké Jizerské 50 jsou pro nás nejen další běhy na lyžích ze série Worldloppet jako Vasův běh, Birkebeinerennet či Marcialonga, které mají své letní běžecké či cyklistické varianty, ale především zájem běžkařských nadšenců o další alternativy k oblíbenému zimnímu sportu," vysvětlil David Douša z pořadatelského týmu Jizerské 50.

Trasy

Trasy obou běhů budou kopírovat část zimní Jizerské 50 a běžci se podívají například na Novou louku, Hřebínek či na Bílou kuchyni. Pro obě distance je nastavena kapacita 300 závodníků, starty budou oddělené. Pro účastníky bude připraven servis, na který jsou zvyklí ze zimní běžecké Jizerské 50 občerstvení na trati i v cíli, úschovna věcí přímo na bedřichovském stadionu …

Hlavní závod se poběží na 23 kilometrů, které ze dvou třetin vedou po lesních cestách, a na účastníky čeká převýšení 420 metrů. Kratší trasa měří deset kilometrů a běžci nastoupají zhruba 160 metrů, po lesních cestách vede 85 % trasy. Startovné činí u delší trasy 500 korun, u kratšího závodu o sto korun méně. Závodníci, kteří se v minulosti účastnili zimní Jizerské 50 nebo Cyklo Jizerské 50, získají startovné o sto korun levněji. Zároveň byla vypsána soutěž tříčlenných týmů pro obě tratě. Registrace je možná na run.jiz50.cz.

Tradice

Pořadatelé zároveň věří, že se z běžeckého závodu stane tradice. „Každý, kdo se běhu zúčastní, bude stát na začátku tradice a stane se spoluzakladatelem závodu. V blízké budoucnosti bychom našim příznivcům zároveň rádi nabídli celoroční program Jizerské 50. Ve spolupráci se správou CHKO Jizerské hory, Lesy ČR a Libereckým krajem hledáme ideální načasování a podobu běžecké a bikové varianty Jizerské 50, které by kopírovaly trať zimní Jizerské 50 v celé délce 50 km," doplnil David Douša.