Velkou radost z narození malého Janka měl také otec Barbory František Špoták, který si take bude muset zvykat na novou roli dědečka. „Je to nádherné! Čekal jsem na to tři nebo čtyři dny, protože původní termín byl 20. května, tak jsem si říkal, že je to všechno špatný. Ale dneska to ze mě všechno spadlo, takže jsem šťastný jako blecha," řekl Deníku otec Barbory František pár hodin po porodu.

O narození vnoučka Janka se dozvěděl ve chvíli, kdy byla jeho dcera ještě na sále. „Bára je taky hodně šťastná. Když se mnou mluvila, tak byla ještě na sále. Říkala mi, že malý měří jednapadesát centimetrů, váží 3,8 kila a má velká chodila, že to bude asi kus chlapa. Všechno z ní spadlo a zapomene na všechny špatné pocity, když vidí dítě. Je hodně šťastná," vypráví o svém prvním dědečkovském telefonátu se svou dcerou.

Podle otce Františka si malý Janek vybral jméno tak trochu sám, protože se narodil v den, kdy měla svátek Jana. „Já si říkal, že trenér Honza Železný bude také rád, když se jmenuje Jan. Třeba se tak jmenuje kvůli trenérovi (usmívá se). Já si myslel, že to bude Lukáš po Barčině příteli. No a nebo jsem ve skrytu duše doufal, že by to mohl být František jako já. Ale hlavně jsem rád, že jsou oba zdraví," říká spokojeně František Špoták.

František Špoták také věři, že by mohla Bára po návratu k závodění opět podávat skvělé výkony a možná se ještě o něco zlepšit. „Nechci předvídat, nejsem Sibyla. Ale myslím si, že při její vůli by k tomu mohlo dojít," uvědomuje si novopečený dědeček. „Má velkou chuť pokračovat. Ona sportovala do poslední chvíle před porodem. Chodila po Mníšku pod Brdy po lesích furt se psem a házela mu aporty, takže toho za den naházela mnohem víc, než třeba v tréninku. Samozřejmě jen tak lehce," říká v nadsázce otec.