Mnohonásobný Zlatý slavík doslova zazáří ve zlatě, a to na jednouncové a půluncové zlaté medaili. Pro zájemce bude připravena také stříbrná varianta. Nejvzácnější z této trojice se bezesporu stane uncová zlatka, kterých se mezi českou veřejnost dostane pouhých 250 číslovaných kusů. „Karel Gott přijede do Jablonce své medaile v polovině listopadu také pokřtít," poznamenala mluvčí Jana Kratochvílová.

Výtvarných předloh se ujali medailéři Jaroslav Bejvl a Petr Horák. Každý z nich ztvárnil jednu stranu. Na líci medaile je vyobrazen portrét Karla Gotta. „Mistrovi u volby asistovala jeho žena Ivana s dětmi. Ze tří variant, které jsme předložili, zvolili provedení Jaroslava Bejvla, který je jedním z našich nejlepších výtvarníků v oblasti modelace portrétů," řekl Tomasz Surdy z České mincovny.

Inspirací pro rub medaile se slavíkem a harfou byla oblíbená Gottova plastika. Do medaile její podobu vtiskl Petr Horák: „Práce na pamětní medaili pro osobnost formátu Karla Gotta je pro každého výtvarníka velkou ctí." Lyra na Horákově návrhu znázorňuje hudbu a vavřín symbol velikosti.

„Zpívající slavík odkazuje na veřejnosti dobře známé úspěchy v anketě o nejpopulárnějšího zpěváka Československa a později České republiky," dodal Horák. Zpěvákovi daroval jednu kopii sádrového odlitku s vlastnoručním věnováním.

Nejen numizmaticky zajímavou ražbou je novinka v jablonecké České mincovně. Medailéři Jaroslav Bejvl a Karel Horák stojí za návrhy na stříbrnou a dvě verze zlaté pamětní medaile.Fanoušci Karla Gotta budou moci dohromady vybírat ze tří variant. Zlaté medaile vyjdou ve dvou provedeních jednouncovém (31,1 gramu) a půluncovém (15,56 gramu) za cenu 55 000 Kč, resp. 27 500 Kč. Mincovna připravila i variantu ve stříbře, jednouncová stříbrná medaile vyjde na 2 000 korun.

Ačkoliv Karel Gott oslaví narozeniny až v příštím roce, medaile vychází v listopadu a objednat je lze již nyní. „Všechny medaile vychází v limitovaném nákladu, nejzajímavější jsou z tohoto pohledu uncové zlatky, kterých se mezi sběratele dostane pouhých dvě stě padesát kusů, každá s ručně vyraženým pořadovým číslem. Bude to tak i zajímavá investice," doplnil Surdy.