„Tak jak to vidíte, pánové, bude to na klistr?" „Nevíte, jak to vypadá kolem Olivetské, klouže to?"
Ve Ski servisu Mára je to jako v informačním centru. Dveře se tu před Jizerskou 50 netrhnou. Někdo chce jen poradit, další namazat lyže před tréninkem, jiní tu nechávají běžky k přípravě na hlavní závod. „Dřív jsem si mazal lyže sám, ale když je možnost nechat si je připravit od profíků, rád jim to přenechám. Dřív jsme se s kamarády pořád dohadovali, co tam dát, teď jsem v klidu," svěřuje se Petr Knap.Mazalo se slaninou
Na počátku byl slaneček, pak slanina. Skutečně, prvními běžně používanými preparáty na mazání skluznic byly tyto potraviny. „Fungovaly jen za určitých teplot, kdy tuk slaniny i slanečka, nasycené solí, pracovaly jako posyp chodníků. Sníh se rozpouštěl a po vzniklých kapkách vody na promaštěné skluznici to lépe klouzalo," říká znalec lyžařské historie Aleš Suk.
Dnes už je příprava lyží na závody hotová magie. Ve Ski servisu Mára jedou nepřetržitě. Jen co je hotový jeden pár, už se bere další. „Zájem lidí je velký, připravujeme zhruba sto dvacet párů lyží, víc bychom ani nezvládli, je to dřina, člověka bolí ruce i záda, jak je nad lyžemi pořád ohnutý," říká servisman Martin Tryzna.
„Při mazání rozhoduje až ta poslední vrstva, takže teď dáváme jen základy, které ji drží. Nabízíme tři druhy mazání od obyčejného po profi. Ten, kdo je do toho opravdu zapálený, nechává si dávat tzv. prášek, což je stoprocentní fluor, to je ta nejdražší varianta. Jinak základem je parafín v kombinaci se stoupacími vosky," dodává Tryzna.
Příprava lyží pro vítěze závodu?
Ve skiservisu připravují i lyže pro Stanislava Řezáče. „Se Standou se znám od mala, tak jsme se před časem domluvili a dělám mu osobního servismana," chlubí se Martin Tryzna. A kdo má v tandemu rozhodující slovo?
„Většina závodníků do toho servisákům moc nemluví, Standa je jiný, ten nad tím špekuluje, ale už snad pochopil, že nám může věřit, takže snad mám hlavní slovo v tom, co namazat, já," usmívá se nad kupou lyží mladý muž.
Větší obavy má z předpovědi počasí, které nejsou vůbec optimistické, alespoň co se práce servismanů týče. „Na sobotu je ta nejhorší předpověď, co může být, má být teplo a nikdo neví, zda v noci to, co roztaje, zmrzne nebo ne. Na tratě vyjíždíme v neděli kolem čtvrté ráno, abychom věděli, jakou dát poslední vrstvu. Předtím tu jsme tak do jedenácti do večera, takže spánek moc nehrozí," dodává Tryzna.
Lyže přitom se stejnou pečlivostí připravuje jak pro závodnickou elitu,tak i obyčejné lyžaře. „Máme tu lyže od lidí, kteří jedou jak v první či druhé vlně, tak i od těch, co jedou jako poslední." Každý tak díky nim dostane možnost vyzkoušet si zlepšit svůj osobní rekord. Jak praví přísloví: Kdo maže, ten jede.