Po patnácti letech chce vedení města rekonstruovat kanceláře Informačního centra ve vlastní budově na náměstí Českého ráje. Ale překáží mu v tom nájemce restaurace, kterou si za dvanáct let provozu návštěvníci oblíbili.

Krajská soutěž HZS Libereckého kraje v disciplínách T.F.A. na stanici v Jablonci nad Nisou
FOTO: Hasiči bojovali s vedrem i těžkou zátěží

ZDRAVÉ STRAVOVÁNÍ MĚSTA PODPORUJÍ

„Nechápeme navíc, proč se máme stěhovat právě před sezónou, a proč všem najednou vadí odsávání a hygienické podmínky, když předtím dvanáct let mlčeli?“ zlobí se provozovatelka Kateřina Eichlerová. Zdejší provozovnu neznají jen Turnováci.

„Znám to tam. Jsem vegan a mám potíž najít místo, kde se mohu najíst. Ve větších městech takových restaurací přibývá. Škoda, že v Turnově zdravé stravování také nepodporují,“ míní Denisa z Jablonce, která do Turnova pravidelně jezdí za kamarádkou. Podle ní vegetariánská nabídka „obalovaný květák a smažený sýr“ není to pravé.

DALŠÍ RESTAURACE ZMIZÍ Z NÁMĚSTÍ

Šéfka Informačního centra Eliška Gruberová zastupitelům představila studii rekonstrukce dnešních prostor i s využitím prostor po sousední restauraci. Ta má stát zhruba pět a půl milionu korun s tím, že polovinu nákladů získá od státu.

„Původně jsme chtěli provést jen interiérové změny, ale radní města se rozhodli pro širší pojetí koncepce cestovního ruchu. Ta právě zahrnuje i sousední místo dosud pronajaté restauraci. Nedovedu dnes přesně kvantifikovat přínos pro město a jeho občany, ale jako starosta tuto změnu podporuji,“ řekl v úvodu Tomáš Hocke.

Gruberová prezentovala rozsah studie, podle které by mělo dojít k využití celé spodní části budovy i prvního patra. „Střed města se střediskem a s budovou zatím na návštěvníky nepůsobí jako srdce Českého ráje.,“ argumentuje vedoucí Informačního centra.

„Proto chceme opravit i vnější vzhled, abychom je přilákali na náměstí a nabídli jim veškerý moderní servis,“ uvedla Gruberová, která rovněž počítá se stávajícími službami, které středisko poskytuje i občanům města.

SMLOUVA S RADNICÍ KONČÍ AŽ ZA MĚSÍC

Provozovatelům restaurace se postup města nelíbí. „Lidé si na nás už zákazníci zvykli. Teď se máme rychle vystěhovat. Máme stále plno a pravidelnou zdejší klientelu. Píší a telefonují nám hosté i z daleka a hlavně, město nám neřeklo nic konkrétního. Smlouva nám končí v červnu,“ vylíčila Eichlerová. Hledá tedy jiné prostory, zatím to vypadá na Soboteckou ulici a hostinec U slunce.

SEŽENE MĚSTO PENÍZE NA PŘESTAVBU?

Živá diskuse na toto téma se na zasedání odehrála už v březnu. „Budeme unikátním zastupitelstvem. V našem období jsme zlikvidovali už třetí restauraci na náměstí a zbavili se i prosperujícího a platícího nájemce. Kvalitu našeho ´íčka´ neudělají jen metry čtvereční,“ řekl Ivan Kunetka.
Šárku Červinkovou zajímalo, z čeho zaplatí celý projekt město, když ministerský příspěvek nedostane? „Neudělali jsme nic protiprávního. Objekt je v našem majetku a o rekonstrukci informačního centra jsme jednali už dlouho,“ shrnul celé jednání starosta Hocke.

Přestože získal podporu mnoha dalších, jednací síní se nesla jakási pachuť nezvládnuté komunikace s těmi, kteří vegetariánské restauraci fandí. A nepramenila tentokrát jen z kritizované přípravy jídel.

Otakar Grund