Od Nového roku klesla sazba daně z přidané hodnoty u tištěných knih na 10 procent. Nakladatelé, knihkupci i knihovníci se shodují, že teprve ukáže čas, do jaké míry to ovlivní cenu titulů.

„Snížení DPH se promítne především u knih, které teprve vyjdou, letos a v dalších letech. Je to dané i tím, že mnoho nakladatelů v minulosti cenu nezvyšovalo, i když DPH rostla. Někteří nakladatelé zlevňují, například Karolinum, ale obecně nás nižší ceny teprve čekají. Nemůžeme ale čekat zázraky," zhodnotil situaci Martin Fryč z libereckého Knihkupectví a antikvariátu Fryč, ale dodává, že jiné státy jsou k literatuře ještě vstřícnější.

„Snížení o pět procent je sice dobrá zpráva, za kterou si vláda pochvalu zaslouží, ale inspirace ze vzdělané Evropy mluví jasně Anglie 0%, Německo 7%, Itálie 4%…"

„Osobně snížení DPH o pět procent vítám, i když můj názor není mezi vydavateli, případně knihkupci, většinový. Vítám to z toho důvodu, že se zvýší objem tržeb, které se nám vrátí z prodeje našich knih, a i když to je „jen" pět procent, v korunách to může být velmi slušná částka. Za přijatelné konstelace může vést ke zvýšení počtu vydaných titulů, i když teprve čas ukáže, jestli je tento předpoklad reálný," řekla liberecká nakladatelka Eva Koudelková z Nakladatelství Bor.

I ona považuje za správný krok přiblížení se jiným evropským státům.

Díky snížení se dostanou do edičního plánu některé mimořádné tituly nebo knihy pro užší cílové skupiny, které by v původní sazbě vůbec neměly šanci vyjít.

Nová sazba ovlivní i ceny pro veřejné knihovny. „Teoreticky by se nás mělo dotknout, pokud se na trhu zlevní knihy, ale to zatím nevíme. Řekla bych, že zhruba za měsíc budeme chytřejší. Zatím nemáme ani žádné informace z knihovního institutu," sdělila ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Blanka Konvalinková.