Letité závody spojuje trasa Českým rájem, kolem skalního města. Startují tuto sobotu.Hmoždířova nadace N91 v Malé Skále vznikla původně jako hospodská recese, jejímž cílem bylo pobavit sebe a kamarády. Během času k činnostem přibyly i organizování sportovních klání. Mezi ně patří i cyklistický závod, který se jede na rozhraní Jablonecka a Semilska, po silnicích kolem Skalního města Kalich.

Závod sám se jede na místních silnicích a po celou dobu se závodníci a točí na levou ruku, přitom svým profilem patří mezi náročnější silniční mítinky. Cyklisté, kteří závod absolvují, nemají totiž možnost si prakticky během závodu odpočinout.

„Buď musí šlapat do kopce, nebo při klesání ze Suchých Skal jít tvrdě na brzdy," prohlásil jeden z otců myšlenky trati kolem Kalicha Ivan Rec.

Profici i příchozí

Na cyklistické dostavení v Malé Skále se scházejí jak bývalí a současní aktivní sportovci, tak je závod otevřený i pro příchozí, kteří si jen chtějí svůj cyklistický um vyzkoušet.

Trať přitom vede po území dvou bývalých okresů: Jabloneckého a Semilského. Startuje se čtyři minuty před půl desátou dopolední a závodníci se z prostorů před místní Sokolovnou vydají na Rakousy, Rohliny, Klokočí, Loučky a Besedice, kde se převážně stoupání změní v prudký sjezd kolem Suchých skal do prostoru startu a cíle.

Cyklisté v hlavních kategorie absolvují celkem tři okruhy s celkovým převýšením téměř pět set metrů.

Nejlepší účastníci přitom trať zajedou v čase kolem jedné hodiny a dvaceti minut.

Kromě nejrychlejších je připravena cena i pro nejpomalejšího na trati. I když čas tři hodiny a čtyřicet minut, které pořadatelé v kategorii šnek vedou, bude jen těžko k překonání.

Závody 3× kolem Kalicha jsou dnes tradiční. Přesto si pořadatelé připravili pro účastníky novinku. Sportovního mítinku se mohou zúčastnit i bruslaři na kolečkových bruslí a připravený je také vložený závod koloběžek.

„Jedná se zpestření závodů, kdy si účastníci podle svých sil sami rozhodnou, zda pojednou jedno, či více kol. Každopádně budou za svůj hrdinský čin odměněni," říká jeden z pořadatelů závodu Jiří Vaněk, který sám absolvoval všechny ročníky závodu ve veteránech.

Nápady ze statku

Historie cyklistických závodů v okolí skalního města se začala však psát takřka před jedenadvaceti lety. A stejně jako v řadě případů, se i tentokrát nápad zrodil v prostředí vesnické hospody.

Tehdy se v útulné světnici roubeného Boučkova statku, se za dlouhých zimních večerů, sešla parta padesátníků, aby napůl z recese založili nadaci. Příspěvky ve formě drobných vkládali do hmoždíře. Správce pokladu pak bděl nad jeho účelným využitím.

Postupem času se nadace rozrostla o nové členy a v době největší slávy měla na sto padesát členů a sympatizantů. V letošním roce prošlo vedení nadace generační obměnou a vesla se chopili často synové zakladatelů. Ti věří, že se jim podaří navázat na tradici, nebo ji dokonce pozvednout.

Propozice

Závody 3× kolem Kalicha se jedou na náročné trati s celkovým převýšením přibližně 160 metrů na jedno kolo o délce 16,8 kilometrů. Hlavní kategorie jedou celkem 3 kola, ženy 2 kola.

Muži: M30 – 30–39 let, M40 – 40–49 let, M50 – 50–59 let, Memoriál Josefa Holce: M60 – 60–69 let a M70 – 70 a více let. Ženy: Ž30 – 30–49 let a Ž50 – nad 50 let.

Vložená kategorie mužů i žen příchozích: P20 – 15–29 let.

Závod se jede za plného provozu, takzvaně po levé ruce, na trase Malá Skála, Rakousy, Loužek, Betlémský mlýn, Rohliny, Klokočí, Loučky, Besedice, Suché Skály, Malá Skála. Prezentace od 8.30, start první kategorie je v cca 10.30, vyhlášení vítězů po dojetí posledního, cca ve 14.30.