LIBEREC

Pomozte uklidit přehradu

Dobrovolníci mohou tuto sobotu, 22. dubna, přijít pomáhat uklízet okolí harcovské přehrady a Králova Háje. Akce se koná v rámci kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko! Akci pořádá Nová Akropolis a skupina pro aktivní ekologii GEA ve spolupráci se Statutárním městem Liberec a Asociací nestátních neziskových organizací Libereckého kraje. Sraz pro účastníky je ve 13.00 na hrázi přehrady. Pytle na odpadky budou zajištěny, lidé by ale měli pamatovat na vhodný oděv, obuv, rukavice. Město chystá pro letošní sezónu nová hřiště a lavičky, s úpravou cesty čeká na Povodí Labe, které plánuje opravy hráze.

LIBERECKÝ KRAJ

Kraj hledá nejlepší kroniky

Nejlepší kronikáři mohou zazářit v soutěži O nejlepší kroniku Libereckého kraje. Třetí ročník vyhlásil kraj ve spolupráci se Severočeským muzeem a Ještědskou pobočkou České archivní společnosti. Tři nejlepší kronikáři budou vyhlášeni 7. září, uzávěrka soutěže je 31. května. Úspěšné kronikáře čeká odměna v hodnotě 5 tisíc za první místo, 3 tisíce za druhé a 1.500 za místo třetí. „Je to určitá forma poděkování za náročnou práci, kterou obecní kronikáři vykonávají nezištně," zmínila radní pro kulturu Květa Vinklátová. Kroniky jsou podle ní důležitým archivním materiálem, který pravdivě uchová obraz současnosti pro budoucnost.

Benefiční ples vynesl přes půl milionu pro ohrožené děti

Částkou 600.500 korun podpoří Liberecký kraj Centrum Lira, které pomáhá rodinám s dětmi s vrozeným postižením. Peníze jsou výtěžkem benefičního plesu, který pořádá krajský hejtman. 475 tisíc z celkové částky věnovali sponzoři. Lira chystá jako poděkování Den otevřených dveří, který proběhne 26. dubna. Formou benefiční dražby byl podpořen také hospic sv. Zdislavy, který získal 11 tisíc. „Organizaci vybral liberecký paralympionik Jiří Suchánek, jehož olympijské oblečení bylo za tuto sumu během večera vydraženo.

HRÁDEK NAD NISOU

Trojmezí blíž k mostu

Výstavba unikátního kruhového mostu na Trojmezí pro pěší a cyklisty přes hraniční řeku Nisu je zase o něco reálnější. Zástupci české, německé a polské strany podepsali dohodu o spolufinancování investic. Ta předpokládá, že náklady nepřekročí 5 milionů złotých, tedy 31,5 milionů korun. 85 % z této částky by mělo být z evropské dotace. Aktuálně se připravuje žádost, která se musí podat do listopadu. Zbývajících 15 % bude rovným dílem rozděleno mezi českou, polskou a německou stranu.

DESNÁ V JIZ. HORÁCH

Kolem Souše stále vozidla neprojedou

Přestože kalendářně nás již zima opustila, vodní nádrž Souš v Jizerských horách zima jen tak ze svých spárů pustit nehodlá. Po silnici II/290 vedoucí kolem Souše tak i nadále neprojedou žádné automobily a vozovka zůstává uzavřená. Průjezd by měl být umožněn koncem dubna, přesný termín bude teprve upřesněn.

TURNOV

Město se rozhodlo zapojit občany do oprav veřejných prostor

Město Turnov vyhlásilo anketu, která by měla rozhodnout o úpravě parku na sídlišti u nádraží. Naleznete ji na webu www.turnov.cz.

ČESKÁ LÍPA

Přihlásilo se čtyřicet zpěváků

Podpořit zájem mladých lidí o interpretaci písní českých i světových autorů je cílem pěvecké soutěže Lípa Cantantes, jejíž čtvrtý ročník proběhne již zítra v České Lípě. „Je určena dětem a mladým lidem ze severních Čech, kteří se věnují klasickému sólovému nebo komornímu zpěvu, a letos se do ní přihlásilo čtyřicet účastníků," říká za pořadatele Lucie Johanovská. Vítězové získají poukazy na odběr vstupenek na Mezinárodní hudební festival Lípa Musica, který soutěž vyhlašuje. Součástí slavnostního vyhlášení po ukončení celé soutěže bude koncert vítězů a oceněných, který začne v ZUŠ Česká Lípa v 18 hodin.