Na jedné straně obdivovaná trať, desítky mladých nadšenců do motocyklového sportu, hodiny a hodiny práce. Na druhé sousedství trati, lidé terorizovaní hlukem a jejich oprávněné stížnosti. Tak vypadá soužití obyvatel a motokrosové trati Tanvaldská Kotlina.Hrozí i úplný konec motokrosu v Tanvaldě.

„Po skončení sezóny si sedneme a stav projednáme. Jednou z navrhovaných variant je i úplné uzavření trati pro motokros," sdělil místostarosta Tanvaldu Josef Průcha.

V sousedství

Manželé Novákovi bydlí dlouhá léta v jejím bezprostředním sousedství. Dlouhodobě si stěžovali na prach a hluk, nyní už jen na hluk. Ale mnohdy doslova pekelný.

„Když jsou tu závody, je to strašný rachot. Přidejte si k tomu hudební zábavy dlouho do noci a třeba i týdenní soustředění motokrosařů, které tady bylo někdy před čtrnácti dny, což bylo poslední kapkou," vysvětluje Rudolf Novák, když do hovoru každou chvíli zařve motocykl jedoucí za protihlukovou stěnou. I když protihlukovou: stěna má mnohé za sebou a obří škvíry propouštějí rachot strojů, skoro jako by nebyla.

Zdejší motokrosová trať by měla za dva roky oslavit padesátileté výročí. „Dříve se tu ale pořádaly maximálně dva závody do roka, dnes je to v letních měsících skoro každý víkend nějaká akce," popisuje paní Nováková. V domku u trati bydlel i jejich syn s rodinou, kvůli dětem se ale raději odstěhoval. Manželé Novákovi se poté snažili dům prodat, ale zájemce vždy odradilo sousedství tratě.

Rudolf Novák má už hluku dost. „Znovu jsem si šel stěžovat na radnici. A když nepochodím tam, obrátím se na pana hejtmana a když nepochodím ani tam, obrátím se klidně i na příslušné ministerstvo," vysvětluje, když na výkresech a fotografiích ukazuje, jak se zdejší trať v uplynulých letech rozšířila.

„Víte, ono něco jiného je zajet se sem podívat na závod a něco jiného zase tu bydlet. Ještě nikdo z radnice se u nás na zahradě nestavil v době konání závodů. To by si něco poslechl," musí zvýšit hlas. Po trati přejíždí motocykl.

Marná snaha

Právě tu totiž probíhá trénink. Jezdí sem motokrosaři z širokého okolí, vždyť tanvaldská trať splňuje snad jako jediná v Libereckém kraji přísné normy pro homologaci na závody Mistrovství České republiky. Jezdí sem kluci a holky ze širokého okolí.

I když po trati přejíždějí motocykly po jednom a v dlouhých rozestupech, na zahradě u Novákových je to slyšet. A pořádně.

Novým nájemcem trati je Daniel Mládek, sám aktivní motokrosař. „O stížnostech víme a snažíme se vycházet vstříc. Třeba trénink jsme srazili do jednoho dne, z původních dvou," přiblížil Mládek. Když si vzal trať od města do nájmu, vylepšil zavlažovací zařízení, kterým kropí trať a eliminuje tak prašnost.

Teď se lidé, jež se kolem motokrosové trati pohybují, bojí, aby stížnosti pana Nováka na hluk nevedly až ke zrušení a uzavření trati. „Bojím se, aby se vůbec dožila oslav svých padesátin. Ano, hluk tu je, ale snažíme se akce eliminovat," popsal Pavel Pražák, pořadatel několika motokrosových závodů. Dodnes se o provoz trati stará.

Proti hluku nájemci bojují mnoha opatřeními. „Třeba start, kde dochází k největšímu hluku motorů, jsme přesunuli od domů dál," přiblížil Mládek.

„Jezdcům se tady líbí, návštěvníkům se tady líbí. Kluci by místo po trati jezdili po lesích. Navíc sem jezdí i jezdci ze zahraničí, což dělá městu velkou reklamu," říká Mládek.

Řešení? Nejisté

Rudolf Novák vidí řešení problému jasně. Chce dům buď odprodat („mohli by tu mít další zázemí"), nebo vystavět novou, bytelnější protihlukovou stěnu.

Pozemek ale patří městu Tanvald. „Chceme založit motoklub a shánět finance. Dokážu si představit, že by jsme protihlukovou stěnu vystavěli i ze svých zdrojů, samozřejmě po dohodě s městem. Jen abychom nepřišli s křížkem po funuse," bojí se Mládek toho, aby události se stížnostmi nenabraly příliš rychlý spád.

A co na to město, jež je majitelem velké části pozemků, na nichž trať leží? Podle pana Nováka mlčí. „Prostě se nic neděje, nikdo nám nepomůže," tvrdí vitální muž, jenž je v důchodovém věku.

Na tanvaldské radnici o problémech lidí žijící v sousedství trati ale přece jen ví.

„Opravit protihlukovou stěnu je v našich silách. Ale ta trať je jen pro motokrosaře, lidé z okolí z ní nic nemají, nic z ní nemá ani město, jedná se vlastně o takovou dobročinnou činnost. Uvidíme, zda bude trať sloužit dál, nebo ustoupíme a trať zavřeme," doplnil místostarosta Průcha.

Ať již případ dopadne tak či onak, zůstanou na tom biti zase jen lidé.

Buď sousedé, kterým vadí hluk nebo mladí lidé, kteří tu každý týden provozují svého koníčka. Hlučného.