S ročním zpožděním začali v areálu U Čápa v Příchovicích budovat Maják s muzeem Járy Cimrmana. Unikátní stavba podle návrhu známého architekta Martina Rajniše by se návštěvníkům měla otevřít už v červnu, při osmém ročníku Spanilé jízdy Cyklostezkou Járy Cimrmana.Ještě před nedávnem to přitom vypadalo úplně jinak. Maják s muzeem se měl totiž otevřít už před rokem, jenže loni se nakonec vůbec nezačalo stavět. Obec totiž měla problémy se schválením nového územního plánu a bez něj nebyla šance začít kopat. Ale přestože obec územní plán stále nemá, díky vstřícnosti Libereckého kraje se podařilo výstavbu zajistit i bez něj.

„Horizont, kdy bude nový územní plán dořešen, stále nemůžeme říct, ale maják s muzeem už je konečně ve výstavbě," řekl Deníku místostarosta Kořenova Stanislav Pelc.

Spanilá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana na Tanvaldsku letos připadá na sobotu 8. června a i když všichni dělají maximum pro to, aby byla stavba k tomuto datu kompletně dokončená, zaručit to nelze.

„Muzeum v tomto termínu otevřít půjde, otazník ale visí nad majákem. Jestli bude 8. června přístupný, se teprve uvidí. Stavba totiž kvůli špatnému počasí nabrala asi dvoutýdenní zpoždění," informovala manažerka Mikroregionu Tanvaldsko Kateřina Preusslerová.

Maják bude tvořit bezmála šestadvacet metrů vysoká dřevěná rozhledna kruhového půdorysu. Muzeum bude v jejím suterénu, obklopené kamennou zdí. „Věž bude převyšovat koruny okolních stromů a nabídne hezký výhled na všechny světové strany," říká architekt Martin Rajniš.

Vnitřní expozice bude k vidění ve tmavém prostoru na ploše zhruba devadesáti metrů čtverečných. Cimrmanovské exponáty a atrakce budou bodově nasvícené. Na vršku rozhledny, na níž povede cesta právě přes muzeum, se návštěvníci ve finální fázi budou moct těšit na dalekohledy a dalekoslyš.

Původní nápad vzešel od soukromého investora stavby Aleše Voverky a počítalo se v něm pouze s rozhlednou. „Pak jsme se ale sešli s představiteli Divadla Járy Cimrmana, kteří navrhli spojit věž s muzeem. Byla to ideální příležitost, protože Cimrman jinak v Česku žádné muzeum nemá," řekl před časem Deníku investor a iniciátor celé akce.