Je to jako zlý sen, ozývá se v posledních týdnech z Kořenova. Už je totiž navýsost jasné, že s velkou slávou plánovaný Maják s muzeem Járy Cimrmana se v červnu neotevře. Ironií je, že proti unikátní stavbě vlastně nikdo nic nemá a že skutečný problém tkví v chystané výstavbě na opačné straně obce.„Na vině toho všeho je liknavost úředníků Ministerstva kultury. Ti mají z našeho pohledu nepochopitelný problém s plánovanou výstavbou na místě bývalé hospody na Jizerce a vinou toho zatím nemáme schválený nový územní plán, bez kterého se nehneme z místa," vysvětluje místostarosta Kořenova Stanislav Pelc.

Stejně se zlobí i kořenovský starosta Luboš Marek. „Nechápeme to. Mělo by se ctít, co bylo ve starém územním plánu a v něm bylo zastavění dané plochy povolené. Z našeho hlediska je nynější napadnutí tohoto záměru nesmysl a je smutné, že právě kvůli tomu se za měsíc, jak bylo v původním plánu, neotevře chystaný maják s muzeem. Pro turisty a celý region je to významný projekt a tím pádem velká škoda," komentoval Luboš Marek.

Rozpor mezi pořizovatelem kořenovského územního plánu a Ministerstvem kultury už v těchto dnech řeší Ministerstvo pro místní rozvoj. „V souvislosti s pořizováním územního plánu obce Kořenov zahájilo ministerstvo v této věci na žádost pořizovatele dohodovací řízení s Ministerstvem kultury. Z různých právních důvodů vyplývá, že dokud nebude rozpor na Jizerce vyřešen buď dohodou obou ministerstev, nebo rozhodnutím vlády České republiky, nelze dokončit pořizování územního plánu a tím pádem není možné na jeho základě rozhodnout o výstavbě Majáku Járy Cimrmana v Příchovicích," sdělila Deníku mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

Stanovisko Ministerstva kultury se Deníku doposud získat nepodařilo.

Bezmála šestadvacetimetrový maják s vůbec prvním oficiálním muzeem Járy Cimrmana měl být v blízkosti areálu U Čápa v Kořenově Příchovicích slavnostně otevřen 9. června, a to při příležitosti dalšího ročníku tradiční Spanilé jízdy cyklostezkou Járy Cimrmana. Mělo se tak stát rok poté, co na základní kámen stavby poklepal sám Zdeněk Svěrák. Jenže se tak nestane a slavnostní otevření stavby se zřejmě bude muset přesunout až na rok 2013.

Muzeum s věží navrhl známý český architekt Martin Rajniš. Nápad vzešel od soukromého investora Aleše Voverky a původně se v něm počítalo pouze s rozhlednou. „Pak jsme se ale sešli s představiteli Divadla Járy Cimrmana, kteří navrhli spojit věž s muzeem. Byla to ideální příležitost, protože Cimrman v Česku doposud žádné muzeum nemá," řekl před časem investor a iniciátor celé akce.

Situaci kolem územního plánu obce Kořenov, na jehož schválení přímo závisí vznik Muzea s majákem Járy Cimrmana, bude Jablonecký deník nadále sledovat.

„Délka dohodovacího řízení bude závislá na postoji odboru památkové péče Ministerstva kultury a jeho vůli k uzavření předložené dohody o řešení rozporu. Správní řád stanoví lhůtu patnácti dnů," informovala Jana Jabůrková.