Desítka lidí pomáhala v minulých dnech v lučanském kostele při montování pískovcového podstavce a usazování vzácné čtvrttunové sochy sv. Františka z Assisi. Ta se v kostele objevila poté, co se ji v loňském roce zázračně podařilo nalézt v rakouském Welsu. Na původním místě na rozcestí Frajšic, odkud sochu neznámí zloději v roce 2004 ukradli, nyní stojí přesná replika.„Aby se krádež neopakovala, bylo nám doporučeno, abychom památku z roku 1765 na své místo raději nevraceli a umístili ji někam, kde to bude bezpečnější," vysvětluje starosta Lučan Jiří Řešátko, proč nechalo město i přes nalezení originální sochy vyrobit její repliku.

Originál stál v kostele několik měsíců na zemi, ale protože jde o podhledovou sochu, nechalo město vyrobit nový pískovcový podstavec, na kterém socha stanula ve středu.

A finálně usazená socha sv. Františka z Assisi o nevyčíslitelné hodnotě není v lučanském kostele jedinou novinkou. Lučanští totiž nedávno znovu pokročili s postupným obnovováním původní malby, která v éře komunismu zmizela pod nánosem jednolité bílé barvy.

První restauratérské práce na kostelních zdech se pod dohledem památkářů uskutečnily už loni, další pokračovaly v minulých dvou měsících. Peníze na obnovu malby se podařilo získat z dotačních titulů, veřejné sbírky i od města. „Cílem je samozřejmě postupem času obnovit malby v celém kostele. Bude to ale samozřejmě otázka peněz," poznamenal správce kostela Eduard Bouček.