Víkendový sněm ČSSD nepřinesl žádná ohromující překvapení. Bohuslav Sobotka byl zvolen do čela vyjednávacího týmu o sestavení nové vlády. Zrušeno bylo i usnesení z konce října, které ho vyzvalo k rezignaci kvůli slabému volebnímu výsledku. Sestavení kabinetu už nic nestojí v cestě.

Podle krajského předsedy ČSSD v Liberci a europoslance Roberta Duška bylo jediným překvapujícím momentem, že ČSSD nebude svolávat celostátní sněm v únoru, jak bylo původně navrhováno. „Chceme nechat vyjednávací tým v klidu. Jmenování nové vlády s koaličními partnery není otázkou týdnů ale měsíců a bylo by zbytečné komplikovat vyjednávání spekulacemi, zda bude mít ČSSD v únoru nové předsednictvo," vysvětlil Dušek.

Konec svárů

ČSSD tak podle něj vyslala důležitý signál, kterým vyjadřuje jednotný pohled svých členů.

Podle politologa Jana Kubáčka je ale smír uvnitř strany jen zdánlivý a deklarovaná jednota bude trvat do prvního Sobotkova neúspěchu. „Sváry se pouze na čas odsunuly, ale dál tiše probublávají. Všechno bude záležet, jak úspěšným vyjednávačem Sobotka bude. Zda se mu podaří získat v koalici stabilní partnery a uhájit klíčová ministerstva," odhaduje politolog. „Získal ve své straně důvěru, ale velmi limitovanou," tvrdí politolog, podle kterého bude fungování nového kabinetu stěžejní.

Lidé vnímají celek

Sobotka se podle něj zařadí po bok premiérů se slabým mandátem a mizivou podporou strany, jakým byli Vladimír Špidla či Petr Nečas a přes zdánlivé vítězství se ocitl na začátku svého pádu. Úspěšnost jeho vlády se odrazí v rozhodování voličů při komunálních volbách v příštím roce a ve volbách krajských o dva roky později.