„Když jsem hledala novou, tak krásnobřezenský pivovar nabíral lidi do skladu. Nikdo se mi na mou nabídku tehdy neozval. Až po několika měsících, už jsem to ani nečekala, se mi ozvali, že jim vypadla síla na spilce, zda bych nechtěla nastoupit," vypráví Tulachová. Dnes je z ní po sloučení krásnobřezenského a velkobřezenského pivovaru ve Velkém Březně vedoucí spilky.

Co je to spilka a jak vznikl její název?
Spilka je prostor, ve kterém v otevřených kádích kvasí mladina. Teplota ve spilce se pohybuje kolem deseti stupňů Celsia.
Názorů, jak název vznikl, je celá řada, například v angličtině slovo spill znamená rozlít a my pivo do kádí rozléváme.

Co se děje s pivem ve spilce?
Do spilky vstupuje zchlazená mladina, do které se přidají kvasinky. Ve spilce pak probíhá kvašení. Kvasinky zde přeměňují cukry ze sladu na alkohol, oxid uhličitý a teplo. Vzniklý meziprodukt nazýváme mladé pivo.

Jak dlouho trvá proces kvašení a co při něm vzniká?
Proces kvašení trvá zhruba sedm dní. Doba závisí i na tom, jak silné pivo kvasí.

U spilky. Vedoucí Jana Tulachová sbírá deku (pěnu) z kvašené várky.V jakých spilkách kvasí Březňák a Zlatopramen?
V pivovaru ve Velkém Březně máme celkem sedmadvacet kvasných kádí, z nichž větší část je uponová (tzn., že je vyrobena se speciální červené pryskyřice) a část je z nerezového plechu.

Otázka čtenáře: Proč nemá jedenáctka Zlatopramen kroužky na sklenici po vypití piva od pěny a je zcela čistá jak vymytá od jaru? V jablonecké restauraci, kam jsme chodili na pivo,říkali, že se jste asi přestali dávat nějaké přísady do piva. Dříve kroužky na sklenici zůstávaly a nyní i pěna za chvilku spadne. Myslíme si, že nemluví pravdu a je špatné pivo nebo nebo špatná údržba kolem pípy a nebo špatně umyté sklenice. V restaurace je cítit hodně po spáleném tuku. (Lihař Vl., Jablonec)

Na tvorbě pivní pěny a na tzv. kroužkování se podílí celá řada věcí. Jednou z nejdůležitějších je péče o pivní sklo, ale i způsob čepování.

Příštím hostem seriálu Než spadne pěna bude Václav Krejčí, který pohovoří o sklepě. Ptát se ho můžete do středy na e mailu: breznak.ustecky@denik. cz. Odpověď na vylosovanouotázku najdete v Deníku 23. května, kdy vychází další díl povídání o pivu.

Věděli jste že…

…při stádiu nejbouřlivějšího kvašení je v jednom mililitru kvasící mladiny více než 40 milionů buněk?

…po vyprázdnění kvasné kádě musí být kvasná káď důkladně umyta do kádě musí vlézt operátor a důkladně ji ručně umýt?

…ve spilce je důležité dodržovat přísné bezpečnostní předpisy. Vznikající oxid uhličitý je totiž toxický a v minulosti došlo v pivovarech ke smrtelným úrazům. Proto je celý prostor spilky pivovaru Velké Březno důkladně odvětráván, v prostoru spilky jsou čidla oxidu uhličitého a zaměstnanci, kteří myjí kvasné kádě, musí využívat osobní detektory oxidu uhličitého.