Liberec Přes tisíc lidí všech věkových kategorií včera během dne navštívilo historickou budovu městských lázní. Zařadili se do dlouhé fronty a trpělivě čekali, až se jim otevřou dveře. Město totiž včera umožnilo veřejnosti vůbec poprvé spatřit, jak se povedla přestavba lázní pro účely galerie. A nutno poznamenat, že většina z návštěvníků odcházela spokojená.

Fronta? Nevadí, rádi počkáme

Vidět před historickou budovou frontu, která se ani během dalších hodin nezkracovala, byl pohled opravdu zvláštní. Přestože mnozí čekali na vstup do lázní i desítky minut, nikdo si nestěžoval.

„Že musíme čekat nám nevadí, určitě to stojí za to. Přestavba mě hodně zajímá a jsem zvědavý, jak dopadla," řekl například Julius Jankovič z Liberce. Jak se lázně v průběhu 20 měsíců rekonstrukce měnily sledoval pozorně. „Chodil jsem je obhlížet zvenčí, hodně jsem fotil. A teď se konečně podívám i dovnitř," těšil se.

Podobně jako další ve frontě. Často v ní zaznívaly vzpomínky na dobu, kdy lázně ještě byly lázněmi. „Jako kluk jsem se tady naučil plavat, a pak jsem sem vodil i své děti," vzpomíná další z návštěvníků Jaroslav Honc.

Restaurace, sbírky i moderní umění

Zájemci o prohlídky byli vpouštěni po asi třicetičlenných skupinkách. To aby dobře slyšeli průvodce, mezi kterými byla například jedna z architektek podílející se na projektu přestavby lázní Helena Hlávková. Zvědavé návštěvníky provedla po vstupním prostoru, kde má být restaurace s terasou vedoucí na Masarykovu třídu.

Následoval prostor čítárny, který bude veřejně přístupný a napojený na knihovnu a kavárnu. A pak už kroky skupinky mířily dolů. Tam, kde byl původně bazén. „V téhle místnosti jsme zvolili skleněný strop, kterým bude prosvítat světlo. Stojíme vlastně na dně původního bazénu. Po nastěhování galerie tu bude prostor pro proměnné výstavy, moderní umění nebo nadměrná díla," vysvětlila Hlávková.

Právě kvůli uměleckým předmětům velkých rozměrů architekti hodně hloubali nad vstupem, který je nakonec vytvořen tak, aby jím prošla díla o velikosti 3x3 metry.

„Byl to samozřejmě požadavek galerie a my jsme ho zohlednili. A věříme, že to bude stačit. Ostatně, když se nyní vytváří větší umělecká díla, autoři už je většinou dělají tak, aby se dala rozmontovat. I kvůli přepravě," dodala Hlávková.

Bazén, místo největšího zájmu

Největšímu zájmu se u veřejnosti těšil asi hlavní prostor, ve kterém byl dříve bazén. Se skleněnou podlahou a výhledem na ochozy. „Na nich bude umístěna stálá expozice galerie. Ale teprve tehdy, až se dosáhne vhodných klimatických podmínek," vysvětlila architektka. Prostor samotný může v budoucnu sloužit i ke koncertům nebo vizuálním prezentacím. Nejčastěji ale nabídne krátkodobé výstavy.

Stěhování vypukne na podzim

Přestavba lázní přišla na 360 milionů korun, město na ní získalo evropskou dotaci. Ta pokryla 85 procent nákladů. Projekt přeměny lázní kromě rekonstrukce historické budovy zahrnoval i výstavbu nové v bezprostřední blízkosti. „Ta je pojata jako pokladnička na obrazy. Je to vlastně depozitář s přísnými klimatickými podmínkami, pro zachování nejlepšího prostředí pro umělecká díla," popsala Hlávková.

„Co bude s budovou současné Oblastní galerie, bude město vymýšlet až ve chvíli, kdy se galerie přestěhuje a objekt přejde do vlastnictví města. Ale bude to už starost příští politické reprezentace, jak s ní naloží. Jsem však toho názoru, že by si město mělo objekt ponechat a po citlivé rekonstrukci ho využít k účelům, které budou ku prospěchu občanů Liberce." Primátorka Liberce Martina Rosenbergová

Právě nová budova se některým návštěvníkům nelíbila. „Moc mi sem nepasuje. Líbilo by se mi víc, kdyby měla alespoň historické průčelí," poznamenal Jaroslav Honc. Podle architektů ale není napodobování historických budov šťastné, málokdy se povede. Budova s plastickým vzorem jednoho z nejstarších modrotisků Severočeského muzea je podle nich přijatelnější.

Stěhování sbírek Oblastní galerie do lázní vypukne na podzim. „Původně jsme měli začít v srpnu, kvůli posunutí stavby to bude nejspíš až v říjnu nebo listopadu," míní ředitel galerie Jan Randáček.

Veřejnosti se má galerie v nových prostorách lázní, postavených počátkem 20. století, otevřít v únoru.