Online reportáž

Co je koronavirus?Zdroj: Deník„Pacientka je nyní je hospitalizována v Krajské nemocnici Liberec. Průběh onemocnění u ní zatím není závažný,“ uvedl krajský mluvčí Filip Trdla. U pacientky existuje takzvaná cestovatelská anamnéza. „Jedná se o ženu, která byla na konci února lyžovat v Itálii, v oblasti Val Gardena. Postupovala tak, jak bylo správné, tedy kontaktovala praktického lékaře, který kontaktoval nás,“ popsala ředitelka protiepidemického odboru liberecké hygienické stanice Jana Prattingerová. Na začátku března ještě nešlo o rizikovou oblast. „Žena byla doma, její stav byl chvíli lepší, chvíli horší. Ve středu jsme se rozhodli, že se provede odběr, který vyšel pozitivně,“ dodala.

Hygienici proto od středečního večera mapují ženiny kontakty. „Patří tam osoby, které s ní byly lyžovat, ty ale nejsou z našeho kraje. Bohužel byla jeden den v práci, takže teď mé kolegyně obvolávají její pracovní kontakty, rodinu a několik přátel,“ popsala Prattingerová. Těm, s nimiž žena přišla do styku, je nařízena karanténa, jde zatím o čtrnáct lidí. Dva z nich už se podrobili i testům, na výsledky se ještě čeká.

Autobus. Ilustrační fotografie.
V liberecké MHD zakáží nástup předními dveřmi, u řidiče si nekoupíte ani lístek

Celkem do čtvrtečního odpoledne hygienici v kraji otestovali 38 lidí s negativním výsledkem. „Na výsledky třinácti testů se čeká,“ popsala mluvčí krajských hygieniků Zuzana Balašová.

V Liberci zasedla také krajská epidemiologická komise. „Není nutné panikařit, ale prosím všechny, ať dodržují základní hygienická pravidla a vyhýbají se větším shromážděním,“ vyzval hejtmanův náměstek Přemysl Sobotka.

V kraji nově začne fungovat už druhá speciální sanitka, která zajišťuje odběry v domácnostech. „Dohodli jsme se s nemocnicí a záchrankou, abychom naplnili potřebu, která tu je v souvislosti s tím, že přibyly indikované případy,“ popsal ředitel hygienické stanice Vladimír Valenta. Vyhodnocování testů navíc začne probíhat přímo v liberecké nemocnici, nebude tak nutné vzorky nikam odesílat.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník