Pokládky elektrického vedení, rekonstrukce vodovodů a kanalizací i nejrůznější přeložky si žádají výkopy, které jsou o letošních prázdninách v Jablonci četnější než jindy. Nejvíc jich souvisí s výstavbou nové trafostanice a právě ty jsou nejproblémovější. Neomezují totiž řidiče a chodce jen uzavírkami, ale například i znečišťováním komunikací. Nedávné kontroly provedené na základě stížností občanů ukázaly hned několik závažných nedostatků a dodavatelskou firmu proto čeká správní řízení, v němž jí hrozí sankce až do výše půl milionu korun.„Výkopy byly špatně označené nebo nebyly označené vůbec, některé z nich byly nekvalitně zasypané. Dalším problémem byl nepořádek na mnoha místech došlo opakovaně ke znečištění komunikací. Popsané skutečnosti jsou v rozporu s podmínkami, za kterých byly výkopové práce povoleny," řekla Deníku vedoucí odboru stavebního a životního prostředí jabloneckého magistrátu Ivana Řimnáčová s tím, že dodavatel z Hradce Králové bude muset nedostatky napravit.

„Těch výkopů je po městě celá řada a každý může vidět, že stavební práce skutečně neprobíhají ideálně," poznamenal náměstek primátora Petr Vobořil.

Kromě chybějícího značení, které může být nebezpečné, vadí Jablonečanům především zašpiněné silnice.

„Někdy je té hlíny s kamením a špíny na silnici opravdu moc a auta ji pak samozřejmě roznášejí dál. Není to hezký pohled," konstatovala Irena Hlavatá z Kokonína.

Vyjádření královéhradeckého dodavatele, jemuž hrozí ve správním řízení vysoká pokuta, se Deníku zjistit nepodařilo.

Pozitivní zprávou je, že většina výkopových prací vykonávaných v rámci výstavby trafostanice se už chýlí ke konci.

„Ve Vrkoslavicích a Kokoníně, kde jsou omezení pro řidiče a chodce asi největší, bude pokládka kabelů velmi vysokého napětí hotová k poslednímu srpnu," sdělila mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Ještě dřív by měly skončit výkopové práce pro kabely nízkého napětí, které probíhají v Pasekách a na Šumavě. Tam byly rozkopané především chodníky, a to v délce čtyř a půl kilometru. „Termín dokončení je v tomto případě stanoven na 15. srpna," podotkla Markéta Hozová.

Naopak až do konce září bude trvat pokládka kabelů nízkého napětí v ulicích U Nisy a Plynární.

Rozkopaný Jablonec

Vedle pokládky kabelů elektrického vedení letos v Jablonci dochází i k rekonstrukci kanalizační a vodovodní sítě. Asi nejrozsáhlejší stavba probíhá od poloviny července v oblasti ulic 28. října, Petra Bezruče a Rýnovická, kde jsou částečné či úplné uzavírky. Hotovo by mělo být do konce září.

„Rekonstrukce vodovodu a kanalizace čeká i oblast Staré Osady," poznamenala mluvčí magistrátu.

Stále se také pracuje na přeložce plynovodu, která si vyžádala částečnou uzavírku v Tovární ulici. Ta potrvá do poloviny srpna. Pro vozidla nad 3,5 tuny je pak uzavřena silnice I/14 Tanvaldská. Omezení bude platné do konce srpna.

Výkop je v současné době i v ulici U Rybníka, kde dochází k opravě kolektorů a teplovodů, které přispěly k tomu, že se v tomto místě před několika týdny propadla vozovka. „Pokud vše bude probíhat podle plánu, nový povrch dostane ulice koncem září," sdělila Markéta Hozová.

Finišují i s mostem

Od loňska neprůjezdný most v Kamenné ulici bude dokončený ještě v srpnu. Díky tomu se od 1. září vrátí na své místo i dočasně zrušená autobusová zastávka.

Vedle zmíněných výkopových prací průběžně dochází na městských komunikacích také k nápravám havarijních stavů inženýrských sítí menšího rozsahu.