Odbahnění Dokeské zátoky Máchova jezera, které proběhlo na přelomu roku, sklízí první ovoce. Zatímco v posledních letech už voda v červnu nebyla vhodná ke koupání pro citlivé lidi, nyní se pyšní modrým „smajlíkem". Symbolem, který dle hodnocení hygieniků znamená, že voda je zcela nezávadná.

„Výsledky prvních odběrů nás mile překvapily. Kvalita vody byla zatím ve srovnání s minulými léty podstatně lepší. Obsah sinic se držel na nebývale nízké úrovni, stejně i obsah chlorofylu. Průhlednost vody se v porovnání se stejným obdobím loňského roku zdvojnásobila," popisuje Jiří Brosche, koordinátor Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero.

TUHÁ ZIMA

Na čistější vodu nemá vliv jen odbahnění, i když při něm ze zátoky zmizela v průměru šedesáti až osmdesáticentimetrová vrstva kontaminovaného bahna, která byla pro jezero nepochybně velkou ekologickou zátěží. „Při odpuštění jezera o více než půl metru se vyměnil i velký objem vody a určitě pomohla i tuhá zima. Ta omezila či zcela zastavila růst některých organismů, které kvalitě vody zrovna nepřidají," dodal Brosche.

Radost z kvality vody mají i v Zákupech, kde se v předchozích dvou letech vyskytly cerkárie. „Rozbory vody zatím neukazují výskyt cerkárií nebo sinic. Voda by měla tedy být čistá a vhodná ke koupání," popsala správkyně koupaliště v Zákupech Jana Švarcová.

Město nechalo posekat rákos a sesbírat plže, v nichž se cerkárie vyvíjejí. Do vody nasadilo také ryby, které se šneky živí. Podle hygieniků jsou nebezpečné larvy, které se zavrtávají do pokožky a mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce.

Průhlednost a kvalitu vody ovlivňuje počasí, ale i bezprostřední okolí rekreačních vod. „Přirozený vodní zákal vzniká i kvůli přítomným neškodným řasám, a tak omylem bývá spojován s přítomností sinic. Průhlednost vody ve sloupci je často ovlivněna i pylem z kvetoucích borovic," uvedl Jiří Brosche.