Odbor památkové péče ministerstva kultury totiž vyhlásil další ročník programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností.Jablonecký magistrát nyní vyzývá majitele památek, aby své žádosti o finanční příspěvek zaslali na oddělení životního prostředí a státní památkové péče nejpozději do konce února. Podmínkou je přinejmenším desetiprocentní finanční spoluúčast majitele památky na celkových nákladech.

„Cílem programu je podpora obnovy a zachování nemovitých kulturních památek, které se nacházejí mimo městskou památkovou zónu," upřesňuje vedoucí oddělení životního prostředí a státní památkové péče Dana Karmazínová.

Podle ní příspěvek ze zmiňovaného programu ministerstva není možné použít na modernizaci objektů, kterou se rozumí například zateplování nebo zřizování obytného podkroví. „Naopak je ale možné jej použít na obnovu movité kulturní památky pevně spojené se stavbou, například na opravu oltáře nebo varhan v kostelích, jsou-li kulturními památkami," upřesňuje Dana Karmazínová.