Včerejší oficiální zveřejnění přesunu festivalu Benátská noc z tradičního místa konání Malé Skály do sportovního areálu Vesec u Liberce zvedlo ze židlí spousty návštěvníků již tradičního hudebního festivalu.

Oficiální profil festivalu na síti Facebook se ihned stal místem střetů fanoušků, rozzlobených nejen kvůli stěhování samotnému, ale i faktu, že záměr byl zveřejněn jen čtyři a půl měsíce před konáním akce. „Hrozné je, že skoro každý už má lístky dávno koupené a oni se obtěžovali až teď nám to oznámit! Normální podraz,“ rozčiluje se Anna Chaloupecká.

Další diskutující organizátorům vyčítají, že ač slibovali velké zahraniční hvězdy, nakonec zalovili v tuzemských vodách, byť v těch nejvyšších sférách. Ve Vesci vystoupí jako headlineři Kabát, Daniel Landa a Jarek Nohavica. Oficiální stránky těchto interpretů o vystoupení na Benátské noci zatím neinformují.

„Pořadatelé vyvinuli maximální úsilí k zajištění hvězdného zahraničního interpreta. Mimo jiné oslovili tyto hvězdy: Sting, Bryan Adams, Lenny Kravitz, Eric Clapton, Elton John… Nicméně se jednání táhla jak letošní zima a organizátoři nemohli z důvodu časové tísně čekat na výsledek zdlouhavého vyjednávání,“ stojí v oficiálním prohlášení organizátorů.

Fanouškům bude ale více než oželené zahraniční hvězdy více chybět tradiční místo, na kterém se festival konal dlouhá léta. Na louky u Malé Skály se přesunul z míst dnešní Žluté plovárny. Na Malé Skále se konalo 19 ročníků festivalu.

„Benátská noc byla výjimečná svým prostředím a svou tradicí. Tím se lišila od ostatních festivalů. Nemám nic proti Liberci, ale už to nebude Benátská,“ píše Ondřej Lauer. Nutno podotknout, že to je jeden ze slušných příspěvků. Jiní lidé používají silně expresivní slova.

Diskutující se zabývají i možností vrácení vstupenek. V odpovědi jsou organizátoři strozí. „Změna místa není důvodem k vracení peněz za vstupenky. Na zadní straně vstupenky jsou jasně dány případy, kdy se vstupné vrací a změna místa to není. Vstupenky na jméno můžete jakkoliv a kdekoliv prodat, jména se kontrolovat nebudou.“

Hudebníci chápou

Jak kapelník liberecké kapely Hush Jan Kubánek již včera popsal, podle jeho názoru bylo stěhování megaakce již skoro nevyhnutelné. „Na Malé Skále trpěli lidé bydlící v okolí i příroda. Ano, okolní panoramata byla úžasná, ale ty přece primárně netvoří rockový festival. Stěhování do Vesce považuji za logické,“ řekl Deníku Kubánek.

„Benátská noc je krásný festival a místo u řeky Jizery a na okraji Malé Skály je kouzelné. Určitě se jen tak nahradit nedá. Ale vzhledem k tomu, ze festival byl Jizerou i vytopen, se pořadatelům nedivím, že chtějí udělat změnu,“ zaslal své vyjádření i Karel Holas, kapelník Čechomor, který ve Vesci již hrál. „Hráli jsme tu na akci Kolo pro život. Louka a okolí, kde se koncert konal, bylo velmi příjemné,“ popsal Holas.

Ostatně, v Česku se nejedná o první stěhování velkého hudebního festivalu. V roce 2007 se stěhoval z Českého Brodu k Hradci Králové festival Rock For People. 

Prachy v prachu

Spočtěme si, co odstěhování festivalu znamená pro obec Malá Skála a její obyvatele.

Začněme na obecním úřadě. Tam musí z rozpočtu vymazat částku čtyř set tisíc korun, které obec získávala z pronájmu pozemků a poplatků ze vstupného. 

Festival dával možnost výdělku nejen soukromníkům, ale i místním sdružením. Hasiči či Sokolové si podstatnou částku na svůj chod vydělali právě při konání festivalu, převážně formou stánkového prodeje. S tím je samozřejmě konec.

Třeba oddíl volejbalu při zdejší TJ Sokol přijde o dvacet až třicet tisíc korun, které získával za úklid obce. Informace o odchodu festivalu je pro ně příliš čerstvá.

„Musíme tyto peníze najít jinde. Odchod festivalu zasáhne všechna sdružení, spolky za peníze získané v období festivalu žily celý rok. Teď to budeme mít náročnější,“ sdělil Petr Preisler, trenér zdejších volejbalového oddílu.

Jistý útlum pocítí i zdejší hoteliéři, nejedná se ale zřejmě o nic velkého. „Přes léto máme dost ubytovaných tak jako tak. Menší propad bude asi na kuchyni, ale to nebude nic drastického,“ popsal Jan Kolařík, provozovatel zdejšího hotelu Kavka.

Podle jeho slov bude mít absence festivalu přesto na obec obrovský dopad. „Během festivalu vydělávali více méně všichni místní, ať už na prodeji či na nájmu za parkovací a stanové plochy. Sečteno spolu se ztrátou obce se jedná zcela jistě o velikou sumu peněz,“ vysvětlil Kolařík.

Bude alespoň neckyáda?

Problémy hlásí i společnost Sundisk, která na Malé Skále provozuje Žlutou plovárnu, kde se v rámci Benátské noci konala oblíbená Neckyáda, a provozuje i ubytovací služby. „Začínáme vše řešit. Lidé u nás mají na termín konání festivalu již zaplacené zálohy za ubytování, část prostor jsme předem rezervovali pro festival,“ popsal Martin Bauer, jednatel společnosti Sundisk.

Ostatně, ta nabízí zájemcům Folkovou noc, která se uskuteční o víkendu 20. až 21. července, tedy týden před Benátskou nocí v Dolánkách u Turnova. Vstoupí tu například Vlasta Redl či Ivan Hlas trio a další. „Tam neckyádu pořádáme také. Mohu alespoň za nás slíbit, že v termínu konání Benátské noci připravíme i na Malé Skále nějaký program,“ slíbil Bauer.