Charitativní akce Zumba Maraton si za dobu své nedlouhé existence (proběhly zatím tři ročníky) vydobyl a náležité renomé. Jen loni se díky sponzorům, cvičencům a návštěvníkům podařilo vybrat přesně 73 336 korun.Čtvrté dějství bohulibé akce startuje ve smržovském Parkhotelu tuto sobotu 29. listopadu, tradičně od 14 hodin.

„Předvedeme ukázku nového programu našeho pořádajícího eR Clubu, vystoupí i děti," přiblížila Martina Zelinková za organizátory Velkého Charitativního Zumba Maratonu.

Atrakcí bude již tradiční vánoční choreografie i s padajícím sněhem, nouze nebude ani o překvapení. „Představíme nového dvoumetrového maskota našeho klubu. Opět proběhne i bohatá tombola. Opravdu bohatá," přiblížila Martina Zelinková.

Před prvním ročníkem jí věřila jen hrstka sponzorů, jiní se na ni dívali skrz prsty. „Veškeré dary ale zveřejňujeme a díky tomu se počet a ochota sponzorů rok od roku zvyšuje. Už nyní můžeme říci, že letos překonáme loňský rekord ve vybraných prostředcích," vysvětluje cvičitelka.

Na pomoc

Jako všechny tři předchozí ročníky přijedou cvičit a tančit právě i chlapi z Domova Maxov.

„Jde vlastně o jistou terapii. Klienti se rozpohybují a vydají ze sebe energii," popsal před rokem Stanislav Petrovič, ředitel Domova Maxov. Letošní výtěžek chtějí použít na projekt multifunkčních zahrad, na který žádají i o dotace.

Loni organizátoři vybrali přes sedmdesát tisíc, předloni bezmála padesát tisíc korun, při prvním ročníku kolem třiceti. Šeky předávají v závěru akce. Jeden dostane Domov Maxov, druhý Domov pro seniory ve Smržovce a třetí občansky prospěšná společnost mobilní hospic Světlo z hor.

V roce 2011 šly peníze na opravy kostela svatého Archanděla Michaela, následně také obecně prospěšné společnosti Medvídek Dáda.

Sbírka plyšáků

Zumba maratonem ale charitativní činnost eR Clubu nekončí. Přímo v eR Clubu ve Smržovce i Jablonci můžete zároveň předat plyšáky pro dětské oddělení nemocnice ve Vysokém nad Jizerou. Hračky musí být čisté a nepoškozené, pro všechny věkové kategorie, pro kluky i holky.

Jak to vzniklo

Pomáhat chlapům z Domova Maxov tím žije Martina Zelinková od 17 let.

„To bylo ještě za komunistů, když jsem se do okolí tehdejšího ústavu dostala trochu náhodou, na rande. Viděla jsem to prostředí a měla jsem z toho až trauma. Řekla jsem si, že až budu moci, pomohu jim. K té chvíli došlo poprvé před čtyřmi lety, kdy jsme s eR Clubem uspořádali první zumba maraton," popisuje Martina Zelinková za organizátory Velkého Charitativního Zumba Maratonu.