„Udělali jsme chybu," přiznává primátor Jablonce Petr Beitl v souvislosti se zbytečně vysokou daní, kterou budou muset v příštím roce zaplatit majitelé nemovitostí v Jablonci nad Nisou.„Příliš pozdě jsme zareagovali na to, že jsme se stali statutárním městem a podléháme tedy vyšší daňové zátěži," vysvětluje jablonecký primátor.

Statutární města mají podle zákona o dani z nemovitostí koeficient pro výpočet daně 3.5, přičemž Jablonec měl dosud koeficient 2.5. Město mělo možnost nový koeficient pro rok 2013 snížit na letošní úroveň, jenže právě kvůli pozdní reakci už nemělo šanci to stihnout.

V praxi to znamená, že za průměrný rodinný dům se zahradou a garáží lidé v Jablonci v příštím roce zaplatí na dani 2 348 korun, zatímco letos to bylo 1 781 korun.

Podle primátora Petra Beitla chce město lidem toto zbytečné navýšení v roce 2014 vykompenzovat.

„Rozhodli jsme se využít možnosti upravit daň z nemovitosti pomocí obecně závazné vyhlášky a upravit tak výši daňové zátěže v následujících letech 2014 a 2015," říká Petr Beitl.

Pro rok 2014 vyhláška sníží koeficient na hodnotu 1.6, což znamená, že oproti letošku zaplatí Jablonečané na dani z nemovitosti naopak výrazně méně za průměrný rodinný dům se zahradou a garáží 1 271 korun. V roce 2015 se pak výše daně vrátí na úroveň letošního roku.

„Odhad Finančního úřadu na zvýšení výnosů z daně z nemovitosti pro rozpočet města se pohybuje v rozmezí dvou až tří milionů korun," podotýká vedoucí odboru ekonomiky jabloneckého magistrátu Renata Vítová s tím, že na dani z nemovitosti poputuje v roce 2013 do městské kasy zhruba 20 milionů korun.

Majitelé nemovitostí ze zbytečného navýšení daně pro příští rok samozřejmě nadšení nejsou, ale kompenzaci berou.

„Když město uznalo, že se stala chyba a další rok pro změnu zaplatíme méně, dá se to přijmout," vyjádřila se pro Deník Michaela Pešková z Jablonce.