Loni 93 milionů, letos 115 milionů. Jablonec hodlá investovat i přes přetrvávající úsporná opatření, i když převážně do už načatých akcí a nebo do projektů, na které se podařilo získat dotace.„Prioritami pro rok 2013 je dokončení zateplení Základní školy Liberecká, kde se loni našel azbest, a dostavba pavilonu onkologie v nemocnici," informovala mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Zateplení školy loni spolklo z městského rozpočtu 15,2 milionů korun a letos se předpokládá, že to bude ještě víc až 25 milionů.

Za dokončení pavilonu onkologie, který nahradí dosavadní pracoviště v Liberecké ulici, zaplatí město jako zřizovatel nemocnice 17,8 milionu korun. Loni to bylo 8 milionů. „Bude to jednopodlažní budova na místě staré spojovací chodby vedle stávajících oddělení ORL a ortopedie. Ambulance tak bude přímo propojená s prostory nemocnice, což přinese vyšší komfort pro pacienty," řekl Deníku ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.

Dalších 15,3 milionu korun město proinvestuje za další etapu kanalizace v Krkonošské ulici, kde se kopalo už loni. „Dokončíme také komunikaci, veřejného osvětlení a vodovodu na Paseckém vrchu za jeden a půl milionu korun," informoval náměstek primátora Petr Vobořil.

Rozpočet pamatuje i na další obnovu radnice, která už je v havarijním stavu.

„Proto jsme začali před dvěma lety s intenzivními opravami a repasemi oken. Letos máme na druhou a třetí etapu včetně dotace z ministerstva kultury vyčleněno 2,6 milionu korun. Do užívání také předáme archiv stavebního úřadu v prostorách bývalé vinárny Boccaccio a v dohledné době bychom měli začít s rekonstrukcí parteru odhadnutou na 6,4 milionu korun," informoval Petr Vobořil.

Zdaleka ne nejdražší, ale asi nejviditelnější investiční změnou bude dokončení bulváru 5. května . „Na celém projektu město spolupracuje s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Městská investice půjde do vybudování chodníků a veřejného osvětlení za 2,5 milionu korun," poznamenala Markéta Hozová.

Rovněž 2,5 milionu korun pak bude stát digitalizace Letního kina a kina Junior.