S trochou nadsázky lze říci, že celorepublikové srovnání dopadlo pro Jablonecko debaklem.

V celorepublikovém finále dosáhl nejvýše Železný Brod a to na sedmadvacáté místo, Tanvald pak jedenačtyřicátý. Zajímavé jistě je, že i když se v krajském kole vklínil Jablonec n. N. mezi obě výše uvedená města, do první padesátky finále se nevešel.

Finále již podruhé v historii ankety ovládl Humpolec. „Mezi dobré podmínky pro podnikatele můžeme v Humpolci řadit i podprůměrné ceny vodného a stočného a ve srovnání s průměrem České republiky je pro podnikatele i nižší daň z nemovitosti. Politika města v oblasti nastavování podnikatelských poplatků, především lázeňského či rekreačního, poplatku z ubytovací kapacity nebo za stánek patří v rámci České republiky k těm příznivějším," uvedl analytik agentury Datank Ondřej Pivoňka.

Na druhém místě skončila Příbram, třetí Dobruška.

Přístup k podnikatelům

Průzkum přinesl nejedno zajímavé zjištění. Mnoho radnic se rok od roku snaží přístup k podnikatelům zlepšit. Oproti loňsku se tak například zvýšil průměrný rozsah úředních hodin z 23 na 24,5 hodiny týdně. Počet radnic, respektive živnostenských odborů či úřadů, které nabízejí schůzku s úředníkem i mimo oficiální úřední hodiny, se zvedl z 22 na 27.

Radnice si také uvědomují, jak je důležité komunikovat s podnikateli prostřednictvím webu. Za posledních pět let se počet radnic s vlastní sekcí na webu pro podnikatele zvýšil o 70 procent. Celkem jich je 84.

„Zajímavý je také vývoj poplatků. Počet radnic, které nevybírají poplatek ze vstupného, stoupl ze 137 na 143. Poplatek za stánek nevybírala v roce 2011 jedna radnice, v roce 2012 čtyři radnice a v roce 2013 šest radnic. Byli bychom rádi, kdyby tato vzrůstající tendence pokračovala," dodal Ondřej Pivoňka.

Obce se ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě 42 kritérií rozdělených do dvou oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou jmenovanou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí padesáti procenty, mohou svým chováním radnice ovlivnit.

Železný Brod dopadl nejlépe v hodnotící kategorii Nejvyšší podíl podnikatelů, kde obsadil celkově druhé místo. Přeskočily jej jen Mariánské lázně, třetí skončil Liberec.

Triumf v kraji

V říjnu proběhlo krajské kolo srovnávací ankety Město pro byznys, které ovládla města Jablonecka. Na prvním místě skončil Železný Brod, druhý Jablonec n. N., třetí Tanvald.

„Podnikatelé mají na radnici dveře otevřené a společně se snažíme propagovat místní sklářské firmy pořádáním sklářských slavností. Snažíme se podnikatelům vyjít vstříc, například jsme nezvýšili daň z nemovitosti," říká místostarosta Železného Brodu Miloslav Louma.