Důvodem prohibice je podle Hegera rozšíření otrav metylalkoholem i do dalších krajů. Analýza, kterou dnes ministerstvo dostalo, podle Hegera ukázala, že dosavadní omezení je nedostatečné. Podle ministerstva je závažné především to, že se objevil nový případ otravy v Praze z alkoholu zakoupeného v hlavním městě. Jedná se tak zřejmě o další „distribuční kanál". Většina případů byla dosud zaznamenána v Moravskoslez­ském kraji.

Zástupkyně hlavního hygienika ČR Viera Šedivá ČTK řekla, že zákaz platí i pro prodej v automatech a na internetu. Podle Hegera je zakázán také prodej nápojů a koktejlů míchaných z lihovin.

Jak dlouho by zákaz mohl platit, ministr řekl: „Nedokážu to teď odhadnout, doufám, že to nebude víc než několik málo týdnů." Dodal, že opatření je poměrně drastické, ale dává větší jistotu, že nebude přibývat otrávených a obětí. Už předtím ministr vyzval, aby lidé nekonzumovali dříve nakoupené zásoby alkoholu nejasného původu nebo podezřele levného.

Podle policejního prezidenta Martina Červíčka jsou do kontrol zapojeny tisíce lidí v uniformách. Za posledních 48 hodin policisté provedli 13.000 kontrol a ve stejné intenzitě budou podle Červíčka pokračovat i v dalších dnech. Podle pražské policejní mluvčí Jany Rösslerové se o posílení počtu policistů v terénu bude nyní jednat s policejním prezidiem.

Mluvčí ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová ČTK řekla, že všichni dostupní kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce dostali pokyn, aby vyrazili do terénu. V místech, kam informace nedolehla, ji oznámí a vydají pokyn ke stažení alkoholu z distribuce.

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

Otravy metylalkoholem mají v ČR už 19 obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí.