„Nová knihovna je moc pěkná. Při jedné cestě si můžu nakoupit a pak si nahoře půjčit knihu," neskrývala nadšení velká čtenářka z Haratic, když se přišla podívat na otevření nových prostor Obecní knihovny Plavy. Jméno neprozradila, prý by se jí děti a vnoučata smáli.Knihovnu se obec rozhodla přesunout poté, co z budovy úřadu odešla zubní lékařka do ordinace v Držkově. „Stará knihovna stála na okraji Haratic a pro lidi z Plavů tam bylo daleko. Málokdo chtěl šlapat kilometr pro knížku," přiblížila Věra Mužíčková, starostka obce. „Ani jsem do staré knihovny nechodila, protože jsem musela nechávat kočárek venku," pochválila si bezbariérový přístup do nových prostor jedna z přítomných maminek.

Knihovna nabídla za symbolické ceny staré knihy a do nových prostor putoval knižní fond notně omlazený.

„Paní starostka si umí doplnit nové knihy, což dokáže málokterá knihovnice," pochválila Zdena Lédlová, vedoucí knihovny v Lučanech n. N., která je nadřízenou knihovnou plavské. Tu bude zatím pomáhat spravovat Anna Lišková, která dlouhá desetiletí vedla Městskou knihovnu v Tanvaldě.

Čtenáři, děti především

Zájmem obce je natáhnout plavské za knihami. „Čekáme, že by se mohl počet čtenářů zvýšit až trojnásobně. Máme domluveno s naší školou, že sem budou chodit v rámci tématických akcí. Ze zasedací místnosti uděláme dětem čítárnu," plánuje dále Mužíčková.

Ostatně, na otevření nové knihovny dorazila jedna třída zdejší školy. A za hodinu dorazili i prvňáčci. „Všichni víme, jak děti dnes nečtou. Pokud se nám to podaří alespoň trochu změnit, má to smysl," popsala Mužíčková.

Nová knihovna je knihami zcela zaplněna, ale vyzbylo i místo pro nejmenší. Dětský koutek je vybaven omalovánkami, drobnými hračkami a mini posezením. Odkud se vzalo? Prostě se našlo na půdě školky. Stačilo jen lehce zrenovovat.

Bývalá knihovna

A co s prostory staré knihovny? Ty byly na knihovnu přestavěny v roce 2007 z dotací. „Realita pak ale ukázala, že lidé takhle daleko za knihou nedojdou. Pravidelně chodilo tak patnáct lidí," vysvětlila Mužíčková.

Stará knihovna bude nadále sloužit jako kulturně společenská místnost. A ještě jednu funkci bude mít. Volební. „V Haraticích se dříve volilo u hasičů, kde to nebylo přímo ideální," doplnila Mužíčková.

Obec v uplynulých letech dávala na provoz staré knihovny kolem čtyřiceti tisíc ročně, když jen za nové knihy utratila i osmnáct tisíc.

Nová knihovna nabídne i objednávání knih, které nemá ve fondu. Uspokojí tak třeba i zdejší studenty.