Kino, sklářská škola, bývalá šroubárna či volná prostranství. Brod již příští pátek zaplaví umělecký festival s názvem „Seš-lost?". Potrvá od pátku 6. do neděle 8. června. Do města dorazí osobnosti uměleckého světa, mediálně nejznámějším je zřejmě David Vávra, veřejnosti známý třeba jako člen Divadla Sklep či průvodce seriálu Šumná města.

Festival toho slibuje hodně. „Program stále bobtná, ale ty nejzajímavější akce se snažím nepřekrývat. Díky tomu, že město Železný Brod je menší svou rozlohou, budete mít, tak možnost celý program stihnout a navštívit všechna stanoviště festivalu," přiblížila Eliška Lhotská, autorka projektu Seš-lost?, šperkařka a organizátorka PechaKucha Night Železný Brod.

Festival pracuje s tématem Absolvent versus realita. Prioritně je určen pro čerstvé absolventy i studenty uměleckých škol. Ale jedním z cílů festivalu je i zapojení celého města. „Díky výstavám venku a dalším akcím pro veřejnost se vlastně všichni obyvatelé i návštěvníci města stanou součástí projektu," přiblížila organizátorka, sama čerstvá absolventka.

A na co konkrétně se tedy můžete těšit? Již v pátek zahájí výstavu ve veřejných prostorách na dvacet umělců, navečer pak v KC Kino zahraje a zazpívá zjev československé hudební scény, slovenská zpěvačka Katarzia. Od 22 hodin proběhne velká openning party v bývalé šroubárně, dnes část Studia Lhotský, jež vlastní jeden z členů uznávané umělecké skupiny Tvrdohlaví a zároveň otec hlavní organizátorky Seš-lost? Zdeněk Lhotský.

Dále? Třeba další díl seriálu neobvyklých přednášek Pecha Kucha Night.

V jejím dalším dílu vystoupí umělci typu Davida Vávry, Veroniky Ruppert či Jiřího Surůvky. A bude to zase „jízda", jak jsou návštěvníci Pecha Kucha Night zvyklí. začíná v kině v sobotu 7. června od 19 hodin.

Do kina ale zvou i odpoledne, když tu od 13 do 15 hodin proběhne promítání animovaných filmů z produkce FAMU.

Ale hlavním programem celého uměleckého festivalu Seš-lost? budou přednášky. Nabídnou živý pohled několika osobností českého umění na kvalitu a efektivitu výtvarného vzdělávání z různých profesních pohledů, na místě proběhne i živá diskuze s publikem.

Pro výběr umělců, kteří vystoupí na hlavní přednášce celého festivalu byla oslovená vedoucí projektu Nad čarou (vydal novou knihu Umělec, vila a bazén, jež má stejné téma jako festival Seš-lost?) Barbora Pivoňková a jeho produkční, Zdenka Švadlenková.

„Nedělní odpoledne můžete být tedy svědky vášnivé diskuze mezi uznávanými výtvarníky a jejich následovníky. Na místě bude možné si i nově vydanou knihu zakoupit," vysvětlila Eliška Lhotská.

Několik cílů

Kromě již popsaného cíle zapojení obyvatel a návštěvníků města, sleduje festival dále prezentaci umělecké práce účastníků a mladých umělců veřejnosti.

„Dalším cílem je ukázat, že uměleckým dílem není pouze hmotný produkt, ale i tento projekt," vysvětlila organizátorka.

Třetím cílem je vytvoření tvůrčího, motivujícího interaktivního prostředí, ve kterém se budou vzájemně ovlivňovat studenti, odborníci, umělci s mnohaletou praxí i veřejnost.

Projekt je realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika.

Předprodej výhodného balíčku na všechny placené akce je 300 Kč, na místě 470 Kč, objednávky na rezervace.ses-lost@post.cz do 30. května.

Aktuální program sledujte na Facebooku jako Umělecký festival Seš_lost? nebo na webových stránkách seslost.tumblr.com.