Deset kurzů bezpečné jízdy pro motocyklisty proběhne letos opět na autodromu v Sosnové. Čtyři z nich zaplatí Liberecký kraj, na další přispěje Česká kancelář pojistitelů. Kurzy se uskuteční v květnu a v červnu a jeden bude určený speciálně pro učitele z autoškol.

Projektem Učme se přežít prošly od roku 2010 už stovky motocyklistů. Kurzy jsou určené hlavně začínajícím jezdcům v jedné stopě, ale hojně je využívají i starší řidiči, kteří se k jízdě na motocyklu vracejí po delší době.

Účastníci se na autodromu neučí závodit, ale poznat limity své a svého stroje. „Výuka v autoškolách je naprosto nedostatečná," říká Roman Budský z týmu dopravní bezpečnosti. Autoškola podle něj naučí řidiče jen základy rozjet a zastavit, zařadit dvojku a trojku. Doplňkové kurzy by měly řidiče připravit na situace, které ho mohou v běžném provozu potkat, a naučit ho, jak v takové situaci bezpečně reagovat.

Motocyklisté patří spolu s cyklisty a chodci k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Ve srovnání s řidiči automobilů je u nich při nehodě až osmnáctkrát větší riziko smrtelného zranění. Ne vždy je ale na vině motocyklista. Polovinu smrtelných nehod motocyklista nezpůsobil, jen se jí nedokázal vyhnout. I v tom mají kurzy pomoci.

Řidič má na autodromu možnost si v chráněných podmínkách vyzkoušet, co zvládne a co dokáže jeho stroj, aniž mu hrozí něco vážnějšího, než že vyletí z dráhy a složí se s motocyklem na trávu.