Silničáři doporučují řidičům, aby jezdili se zvýšenou opatrností. Žádné problémy zapůsobené počasím však v kraji zatím podle policie hlášeny nejsou.

Od východu je v Libereckém kraji zataženo, stejně tak v Krkonoších. Teploty se pohybují od minus šesti do minus devíti stupňů. V Jizerských horách fouká nárazový vítr. Přes den se podle meteorologů může objevit sněžení.

Mráz na Jizerce

Tradičně nejchladněji v regionu je v horské osadě Jizerka, krátce před desátou ranní ukazuje teploměr hydronetu - 9,7°C a zataženo. Ještě o tři desetiny  stupně méně je na rašeliništi. Na loukách leží sněhový poprašek a silnice je pokryta zbytky zledovatělého sněhu.

Sněžit by podle meteorologů mohlo začít kolem čtvrté odpoledne, ale nemá jít o nijak závratné přívaly vloček. V noci vykoukne pak měsíc a v úterý ráno slunce. Další sníh předpověď slibuje až v úterý odpoledne, a to ojediněle, ale opět nic závratného. Jen teploty se dostanou v tuto dobu blíže nule.

Lyžaři se tak stále mohou spoléhat jen na technický sníh a v areálech běží sněžná děla na plné obrátky. Běžkaři mají zatím smůlu. Technický sníh připravují také organizátoři Jizerské 50 na okruhy, na nichž se pojede.

"Tuhé mrazy by měla ukončit teplá fronta, která přechází během pondělí. Pondělní srážky jsou jistota sněžení na jihozápadě, poněkud hůře je odhadnutelné, jak moc se dostanou i na severovýchod. V tom, jak rychle se bude v nejbližších dnech na určitých lokalitách oteplovat, panuje bohužel určitá nejistota," komentuje situaci meteorolog na www.meteocentrum.cz

Hlavní tahy jsou ráno většinou holé a vymrzlé, na silnicích nižších tříd, zejména v horských oblastech, však leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu a motoristé by tam měli být zvlášť opatrní.

Začalo foukat

Silný nárazový vítr v pondělí znovu zastavil provoz kabinové lanovky na Ještěd. Boční vítr tam dopoledne přesahoval v nárazech 86 kilometrů v hodině, přípustných je přitom necelých 58 km/h. "Stabilně dnes fouká kolem 20 metrů za vteřinu (72 km/h) a to je moc," řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Dopoledne lanovka nejezdila kvůli údržbě, v poledne už podle něj bylo jasné, že počasí nedovolí provoz zahájit ani odpoledne. Předpovědi nejsou příliš nadějné, dodal.

Silný vítr kabiny zastaví několikrát do roka. Nebezpečný je hlavně ten boční, který kabiny na lanech rozhoupává. Největší nárazy větru tam zaznamenali předloni na přelomu ledna a února, kdy naměřili u horní stanice nárazy až 35 metrů za vteřinu (126 km/h). "Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu," uvedl přednosta. Naposledy nejezdila lanovka na Silvestra do 15:30 odpoledne, vítr tam v nárazech překračoval rychlost 30 metrů za vteřinu (108 km/h).