„Inflace za letošní rok stoupne asi o tři a půl procenta, a to byl náš cíl nárůstu na začátku vyjednávání. Jako reálné se ale jeví růst platů o 2,8 až tři procenta," uvedl Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů, která se v Libereckém kraji stará o 72 firem.

Navýšení o tři procenta je reálné i podle regionálního předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Petra Mendla, i když ne ve všech oblastech. „V automobilovém průmyslu se vyjednávání o zvýšení vyvíjí dobře, podstatně horší je to ve stavebnictví nebo dřevozpracujícím průmyslu. Tam to vypadá na kladnou nulu," nastínil Mendl. Podle něj zatím nevědí o žádné firmě, která by se chystala masivně propouštět. „Při vyjednávání klademe důraz na zachování pracovních míst," upozornil.

Zachování pracovních míst je prioritou i pro Šubrta. „Někteří zaměstnavatelé nám říkají, že nám vyhoví a navýší platy o 3,5 procenta, ale zároveň budou muset propustit určitý počet zaměstnanců. A je otázka, do jaké míry je to fakt a do jaké hra," řekl odborář. Podle něj se je někteří zaměstnavatelé na začátku snažili dotlačit i ke snížení platů.

Šubrt nepovažuje za jednoduchou ani situaci v automobilovém průmyslu, který je pro kraj stěžejním odvětvím. „Zaměstnavatelé nám říkají, že výroba poklesla asi o deset procent. To je vidět i na přesčasech. Loni se jelo nadoraz až do konce roku, letos se poslední čtvrtletí přesčasy nedělají," upozornil Šubrt. Přesto se podle něj už podařilo růst platů v některých firmách dojednat. „Nejvýznamnější je Benteler, tam jsme se domluvili na navýšení kolem tří procent," dodal odborář. O inflaci se navýší platy například ve státním podniku Diamo.

V Libereckém kraji za první tři čtvrtletí roku stoupla průměrná hrubá mzda v kraji o 2,2 procenta na 22.269 korun. Zaměstnanci si tak polepšili za devět měsíců letošního roku v průměru o 483 korun. Po odečtení inflace však ve skutečnosti reálné mzdy v kraji za první tři čtvrtletí o 1,1 procenta klesly.