Věhlas léčitele z Jizerských hor překonal hranice regionu díky krásným pověstem a bylinným extraktům. Nejen Kittlův šláftruňk a nebo meducínka se staly oblíbenými suvenýry, které si turisté odvážejí.

„Dcera nám lahvičku přivezla v létě z dovolené. Tak jsme si sem udělali výlet, když je výjimečně burk otevřený," vysvětlil Petr Kuchař, který na Krásnou přijel se ženou ze středočeských Sluh. A nebyli tu jedinými Pražáky. Eva Lucie Dvořáková sem z hlavního města přijela s maminkou.

Burk je otevřen lidem jen párkrát do roka. Stavbu úctyhodných rozměrů přestavují co možná nejvěrněji podle původní funkce. „Zachované zůstaly komíny. Rádi bychom třeba ještě někdy dole v původní kuchyni upekli chleba, jak se to tehdy dělalo," popsal Hübel.

Pohádky mají rády nejen malé děti

„Je to trochu ostuda, ale ještě jsem v burku, od té doby, co jej v průběhu rekonstrukce zpřístupnili, nebyla," svěřila se Radka, která v neděli dopoledne na Krásnou dorazila s celou rodinou. Zatímco menší syn teprve „bere" rozum, větší Péťa se o pověstného lékaře živě zajímal.Byl totiž s maminkou v létě u babičky a jediná kniha vhodná k jeho věku u ní v knihovně byla pověst o léčiteli z Jizerských hor. „Hodně jsme si četli, proto jsme sem dnes zajeli, když je dům výjimečně veřejnosti přístupný," dodala žena s tím, že už mají doma i film.

Postava Jana Josefa Antona Eleazara Kittela je natolik zajímavá, že se v minulosti stala i námětem amatérského filmu s názvem Eleazar Kittel. Autorem scénáře je Ivan Peschka, režisérem filmu je Lukáš Müller.

Hned v sousedství burku lidé najdou ve staré chalupě i Kittelovo muzeum, před nímž stojí pumpa. Ve studni je podle místních nejen voda pitná, ale díky svažitosti terénu i shodná se studánkou v sousedství kostela, tedy léčivá. Obě klukům moc chutnala.

Doktor opředený legendami

Jan Kittel je z historických pramenů známý jako zbožný muž, doktor a léčitel, který se snažil pomáhat lidem v širokém okolí a obec Šumburk Krásná se stala díky němu známá v celých Čechách. Úspěchy doktora Kittela v léčení pacientů byly tak veliké, že již za jeho života o něm kolovaly legendy a později jeho postavu opředly mýty, které ho obviňovaly se spolčením s ďáblem. Vysloužil si označení severočeský Faust nebo Černokněžník ze Šumburku.

Doktor Kittel léčil chudé i panstvo. Svůj dům, který si postavil v obci Krásná, neměl na našem území obdoby. Využíval jej jako lékárnu a sanatorium. Pro diagnózy pacientů používal vzorky moči a zabýval se vodoléčbou už dvě století před Priesnitzem.