Konec jízdy po hlavní silnici, kde hrozil střet s rychle jedoucími auty. Sen všech cyklistů i pěších turistů je skutečností. V sobotu otevřou nový úsek cyklostezky Greenway Jizera mezi Líšným a Malou Skálou.„Už jsme si to prošli, vypadá to pěkně. Ale na několika místech nás docela nepříjemně překvapilo bahno," vypráví dvaatřicetiletá Veronika z nedaleké obce na Jizeře.

Podobný postřeh zaznamenal i starosta Malé Skály Michal Rezler.

„Kdyby byl jiný povrch, bylo by to lepší. Přece jen, stezka vede pod velkou strání a i přes odvodnění je to tam místy podmáčené. Ale projekt musel respektovat požadavky Správy Chráněné krajinné oblasti, která kývla jen na zpevněné kamenivo," vysvětlil. Veřejnost se může přesvědčit právě v sobotu.

Po slavnostním otevření stezky, kterého se mimo jiné zúčastní i Jan Farský, poslanec Parlamentu ČR a nově zvolený předseda Sdružení Český ráj, které je koordinátorem projektu obří cyklostezky, proběhne hromadná exkurze.

„Po stezce se vydáme do Malé Skály, bude možnost zapůjčení koloběžek z Informačního centra Malá Skála," přiblížil Jiří Lukeš, ředitel Sdružení Český ráj.

Nový úsek o délce 1,4 kilometru byl dokončen a zkolaudován před koncem loňského roku, když původně mělo sloužit skoro o rok dříve.

Odemykání Jizery

Otevření se uděje v rámci akce Odemykání Jizery 2013, kterou pořádá společnost Sundisk, potažmo Žlutá plovárna. Akce startuje v deset hodin dopoledne na a v okolí Žluté plovárny na Malé Skále.

Řeku odemkne jako již tradičně starosta Malé Skály, tedy Michal Rezler. Ale dost možná, že dorazí i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Připraven je program pro malé i velké. Pro ty první třeba pohádková louka. „Vodníci, princezna a jiné pohádkové bytosti budou dohlížet nad stanovišti, kde budou děti soutěžit o ceny," přiblížil Martin Bauer, jednatel společnosti Sundisk.

Součástí oslav je i třetí ročník závodu O paletu Josefa Jíry, pojmenovaného podle známého maloskalského umělce.

Pokud bude přát počasí, mohou zájemci vzlétnout v balónovém výtahu nad Malou Skálu. Pro další bude zase připraven závod na koloběžkách do Líšného a zpět. Občerstvit se mohou na jarmarku regionálních výrobků.

Další část stezky

Další část cyklostezky do Dolánek je stále ve výstavbě. „V lednu a březnu byly mezi Rakousy a Malou Skálou osazeny kovové konstrukce dvou nových mostních objektů přes Jizeru," přiblížil Lukeš.

Nová komunikace je budována v šíři 2 až 3 metry jako stezka pro chodce a cyklisty s povrchem z minerálního betonu. V místech nájezdu na most bude stezka zúžena na 1,5 metru a označena značkou „Cyklisto, sesedni z kola". Dílčí úseky mezi Rakousy a Malou Skálou dostanou živičný povrch.

Dle platného harmonogramu je termín předání stavby v úsecích Loužek Rakousy a Rakousy Malá Skála naplánován na květen letošního roku. Cílem je dokončení prací a uvedení celé stezky do provozu ještě v létě 2013.

STEZKA LÍŠNÝ - MALÁ SKÁLA

- pro pěší a cyklisty o délce 1,4 km v šíři 2,5 m

- část o délce 110 m je dlážděná v šíři 1,6 m, závěr (84 m) je asfaltový v šíři 3 m

- stezka je vybavena lavičkami, odpočívadlem (stůl s lavicemi) a informační tabulí. Kromě využití pro pěší a cyklisty nabízí spojení se zapůjčením lodí či koloběžek. stezka je bezbariérová