Ostřílení účastníci si už dlouho dopředu blokují na první červencový týden volno. Léto tančí je otevřeno všem, kteří si chtějí o dovolené zatančit, zabubnovat, zahrát a odpočinout si od běžných starostí. Nejinak tomu bylo letos. Na šest dní se jablonecké Eurocentrum změnilo na improvizované tábořiště lidí milujících pohyb.„Myslel jsem si původně, že tu budou všichni tanečníci, na různých úrovních, a jen se chtějí naučit něco nového," vyprávěl na závěrečném večeru Martin Vraný, pod jehož vedením obě skupiny trénovaly Contemporary Dance. „A pak mi Jana prozradila, že jde o úplné amatéry, někdo tančí hip hop, někdo břišní tance, někdo cvičí aerobik, někdo netančí vůbec," pokračuje lektor. Přiznal, že měl na začátku týdne velké obavy.

Jako nováček v lektorské obci ale zřejmě nepočítal s obrovským nasazením účastníků, kteří si chtějí všechny semináře především užít. „Vystoupení jsem si na zkoušce ještě natočila na mobil, abych si choreografii trochu doma projela," prozradila Dana. A nebyla jediná, kdo využil techniky. Na bubenickém workshopu s Milošem Vacíkem je to běžná praxe.

„Dokonce si svůj úryvek na agogo (dva různě znějící propojené kovové zvonky, na něž se hraje paličkou pozn. red.) někdo nahrál jako zvonění na mobil," poznamenal náš přední perkusista, který v Jablonci hru na bicí vyučoval již po třetí. Tentokrát afro-kubánské rytmy, ale i brazilskou sambu.

Zájem o pravidelné zařazení jednoho netanečního semináře do Léta tančí je velký. I letos do dotazníků psali účastníci svou chuť zpestřit si akci bubnováním. Při těchto seminářích se naučí nejen sladit ke společnému vystoupení, ale i zvyklosti a styly v zemích, jejichž rytmy se učí.

Nedílnou součástí každé letní dílny pohybu, tance a rytmu jsou lektorská odpoledne, na něž vedle účastníků Léta tančí chodí i veřejnost.

Letos se podařilo zajistit úžasné zpestření. Zájemci si přišli zatančit francouzské kolové tance. „Především z oblasti Normandie a Bretaně," doplnila jedna z organizátorem letní dílny Jana Hamplová. Seminář vedl rodilý Francouz Didier Delépine, který má za sebou dlouholetou pedagogickou praxi s dětmi a dospělými i jako pedagogický poradce pro hudební výchovu ve Francii.