Nejlepší čeští medailéři jsou od čtvrtka vystavovat v jabloneckém muzeu skla a bižuterie. V hlavním sále jsou i díla nedávno zesnulého nestora českých medailérů Jiřího Harcuby. „Přehlídka špičkových medailérů se v Jablonci koná jednou za tři roky, letošní salon je šestý v pořadí," informovala kurátorka muzea Marcela Provazníková. Lidé si ji mohou prohlédnout až do 16. února 2014.

Muzeum na přehlídce představí práce více než dvou desítek výtvarníků, kteří se pravidelně účastní domácích i zahraničních výstav a soutěží. „Čeští medailéři patří mezi světovou špičku. Málokdo například ví, že v roce 2012 získal Otakar Dušek cenu Jaapa van der Veena pro nejlepšího medailéra světa," uvedla Provazníková.

Na výstavě nemohou chybět ani výtvory světově uznávaného sklářského výtvarníka a medailéra Jiřího Harcuby, který letos v červenci zemřel ve věku 84 let. Autora české pětikoruny muzeum připomene skleněnými medailemi s rytými portréty osobností.

Přehlídka potrvá do poloviny února příštího roku a budou na ní hlavně klasické ražené a lité medaile a plakety, šperky, plastiky, kresby, grafiky nebo univerzitní insignie. Kuriozitou budou práce vytvořené z neobvyklých materiálů, například vosku a marcipánu. „Tyto zkáze podléhající materiály demonstrují pomíjivost hmoty, a jsou tedy využity v tvorbě děl s tematikou života a smrti," uvedl předseda Asociace umělců medailérů Vladislav Mašata.

Výstava také nabízí konfrontaci „tradičního" medailérského umění s mládím. Salonu se totiž poprvé zúčastní absolventi jablonecké střední uměleckoprůmyslové školy. Své výtvory v Jablonci vystaví jedenáct z nich.