Rybáři na Jablonecku měli už svůj svátek, konaly se první závody v letošní sezoně. Vyhlášené a hojně navštěvované závody se konají na Staré Vodě, která leží v malebném údolí mezi Horskou Kamenicí a Jesenným.

V letošním roce se sešlo rekordních 81 závodníků, většina jsou členové rybářského svazu a jejich rodinní příslušníci, kamarádi a známí.

Rybářské závody mají svá pravidla, která všichni dobře znají a dodržují, a není to jen zaplatit startovné.

Na první dvě hodiny má každý závodník vyhrazené místo, kde chytá. Každá ulovená ryba se změří rozhodčím, zapíše a opět pustí do vody. Po dvou hodinách se stanoviště mění a závody opět pokračují. Vítězem je ten, kdo nachytá největší počet centimetrů ryb.

Závody na Staré Vodě mají svou tradici. Potvrdili to oba organizátoři Šefr a Novotný.Jak vznikla Stará Voda?

Stará Voda vznikla ze slepého ramene potoka Kamenice, bylo to tu velice zarostlé a zpustlé a chodilo se sem jen na malé rybičky. Před chytáním si rybář musel vytrhat trávu, aby si mohl zachytat.

Jezdilo sem jen pár lidí a starý strejci. Pak rybáři Nezdara a Okurka sem přenesli líny z Plchova.

Asi čtyřikrát se to tady předělávalo a nakonec jsme se rozhodli, že to předěláme a bude z toho Stará Velká Voda. Je zde 6,5 metru hloubka a v kořínku je asi 2,5 3 metry.

Starou vodu si vzal na starosti pan Novotný a udělal zde nový přítok, jez, pak přišla velká voda a smetla nám to. Tak se vše muselo udělat znovu, ale je to lepší. Je neuvěřitelné, co dokáže takový malý potůček, když se rozblázní.

Chytá se na obou rybníčkách, ale závody se konají jen zde, na větším. Letošní závody jsou čtrnáctý ročník, ale před tím se závody pořádaly ještě na starém rybníku, takže závodí se zde určitě 25 let.

Dělalo se to dříve tak, že se závody pořádaly jen pro děti. Pak se dělaly závody na Milionu, tady to moc nešlo, nakonec nám bylo umožněno, že zde můžeme odkoupit pozemek, nechal se udělat projekt, možná by bylo lepší, kdyby tu byl jen jeden velký rybník, ale už s tím nešlo nic udělat.

Vše se zde dělalo brigádnicky, peníze se získávali díky sponzorům. Také se stávalo, že jsme sem dovezli stavební materiál a do druhého dne nám ho někdo ukradl.

Závody jsou oblíbené a rok od roku stále více, je to již tradiční a letos máme rekordní návštěvnost 81 závodníků a ještě k tomu jejich doprovod. Co zbude ze startovného a z peněz, které získáme díky sponzorům, se vše zase vrací sem do vody, do údržby a do nových ryb.

Letošní vítězové:

Kategorie dospělí

Lát Jiří - 818 cm,

Podhola Martin - 780 cm

Podhola Michal - 738 cm

Kategorie mládež

Hlubuček Tadeáš - 185 cm

Zachr Jan - 146 cm

Novotný Lukáš - 122 cm

Autor: Jana Matěásková