„Když jsme se před několika měsíci s přítelkyní vraceli z kina k autu, našli jsme na něm promáčklé a poškrábané zadní dveře. Na první pohled na výměnu. A nikdo na té straně vedle nás neparkoval, takže viník ujel a žádný vzkaz nenechal. Takže jsem hned vytáčel policii," líčí své střetnutí s nezodpovědným řidičem Petr Kouba z Jablonce. Zrovna on měl ale nakonec štěstí. „Ten člověk totiž stál opodál a když viděl, že neodjíždím a někam telefonuji, hned se ke mně hlásil a že to nějak vyřešíme bez policie," říká Petr Kouba.

A výsledek? Pán, který původně od nabouraného auta nepozorovaně zmizel, Petru Koubovi bez vytáček zaplatil výměnu dveří za dvanáct tisíc korun.

Jenže v policejních záznamech z Jablonecka se to v poslední době hemží spíš případy, kdy se po vinících obdobných nehod slehla zem. Včera žádala policie veřejnost o spolupráci znovu. Tentokrát se hledají svědci úterní nehody v jablonecké ulici Na Úbočí.

„Neznámý řidič s nezjištěným vozidlem podle svědecké výpovědi při couvání narazil do vozidla Citroënu Berlingo zaparkovaného na přilehlém parkovišti. Viník nehody z místa ujel, aniž by učinil povinnosti vyplývající ze zákona," informovala vrchní inspektorka jablonecké policie Dagmar Sochorová.

A byl to dokonalý příklad. Jen za poslední týdny šetří policisté přesně takových případů hned několik. Což je o to podivnější, že z dlouhodobého hlediska na Jablonecku takto nezodpovědných řidičů poměrně výrazně ubývá. Od roku 2009, kdy policisté evidovali 28 účastníků nehody, kteří ujeli, jejich počet pravidelně klesá. Letos jich bylo zatím 12.

Podle Dagmar Sochorové se povinnost zastavit a nehodu vyřešit buď dohodou s dalšími řidiči nebo ve stanovených případech přivoláním policie nevztahuje jen na viníka, ale na všechny účastníky nehody. Jinými slovy, jen tak ujet zkrátka nemůžete. Dopustili byste se sedmibodového přestupku a policisté by vás stejně hledali. Tuto možnost si logicky vybírají hlavně viníci.

A daří se je pak najít? „Sice ne vždy, ale v mnoha případech se povede je vypátrat, a to právě díky svědkům, kteří se na nás na základě zveřejňovaných výzev zpětně obracejí. V tomto ohledu určitě hraje roli i možnost volat na bezplatnou linku 158," uzavřela Dagmar Sochorová.