Měsíce trvající martyrium některých obyvatel Jablonce je u konce. Ve čtvrtek odpoledne odpálili v podloží města poslední nálož potřebnou k hloubení protipovodňové štoly.„Důležitá etapa budování štoly tak skončila po necelých deseti měsících," upřesnila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Ihned po zahájení odstřelů protipovodňové štoly se začaly na jabloneckém magistrátu, který na sebe vzal roli zprostředkovatele informací mezi stavaři, investorem (státní podnik Povodí Labe) a veřejností, kupit stížnosti.

V současné době jich magistrát eviduje na osmdesát. „Když jsme na sebe vzali úlohu zprostředkovatele, nevěděli jsme, co nás čeká. Nevěděli jsme také, co to znamená mít ve městě tak velkou stavbu tohoto typu. Jsem rád, že už jsme dospěli až k tomuto okamžiku a doufám, že všechny připomínky a stížnosti občanů na stavbu budou vyřízeny podle práva," řekl primátor Petr Beitl před samotným posledním odstřelem.

Praskliny a památky

Majitelé nemovitostí si stěžují na praskání omítek domů v blízkosti štoly, na přílišné otřesy po odpalech či ztráty vody ve studních.

Škody na nemovitostech hlásí i majitelé vzácných jabloneckých prvorepublikových vil. „Praskaly nám okna a vnitřní omítky," popsal Pavel Svoboda, současný majitel Schmelowského vily.

Obavy o památné vily sdíleli i odborníci z Národního památkového ústavu v Liberci, situace se dostala na přetřes v odborných kruzích i v celoplošných médiích.

Podle pozorování, které památkáři v místě vilové zástavby prováděli, se v případě Schmelowského vily nejednalo o jedinou památku ohrožovanou střelbou. „Zjistili jsme další zvláštnosti, jakou je třeba ztráta vody ze studny u Löblovy vily," přiblížil Miloš Krčmář, vedoucí odboru památkové péče NPÚ Liberec.

Trpěla kupříkladu i vila v Palackého ulici, ve které mají ordinace manželé Jörgovi. „Sice to nemůžeme potvrdit s určitostí, ale na devadesát devět procent za trhliny ve zdech a k haváriím vody v okolí dochází v důsledku odstřelů," sdělil Jörg. I v ordinacích byly prý otřesy zcela jasně zaznamenatelné.

Nezávislé posudky

Jablonecký magistrát vyslyšel stížnosti a v říjnu loňského roku sestavil koordinační skupinu, která se situací kolem štoly intenzivně zabývala. Město nechalo vyhotovit znalecký posudek nezávislým soudním znalcem v oboru trhacích prací. Visí na webových stránkách města a shrnuto říká: „Škody nepůsobí odstřely při stavbě."

„Kdyby se štola nerazila tak intenzivně, ke škodám by podle mého nedošlo. Stížností na ražbu je obrovské množství. Určitě nebylo vše v pořádku," myslí si Ivo Jörg, mimo jiné primář interního oddělení jablonecké nemocnice a zastupitel města.

Staví se dál

Stavební práce na stavbě protipovodňové štoly budou nadále pokračovat, naštěstí již bez odstřelů.

Jablonecká přehrada ale stavbou nebude dotčena. V létě se můžete přijít vykoupat jako v jiných letech.

„Koupací sezona na přehradě bude zahájena jak je obvyklé, už s jarním táním začneme vodní nádrž dopouštět na standardní hladinu," přiblížil Jaroslav Jaroušek, ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe.

ZÁKLADNÍ INFORMACE KE ŠTOLE

Protipovodňová štola v Jablonci nad Nisou má z města odvádět přebytečnou vodu, kterou nedokáže pojmout jablonecká přehrada. Kvůli nedostatečné kapacitě Mšenského potoka není možné současnou zadržovací schopnost přehrady plně využívat. Nová železobetonová štola široká 3,1 metru a vysoká 2,75 metru na Lužické Nise zachytí až stoletou vodu, Bílou Nisu ochrání před padesátiletou povodní. Vlastní přehrada se tím stane absolutně bezpečná. Ohrozit by ji mohla jen desetitisíciletá záplava.

Základní informace

Celkové náklady: 434 185 000 Kč

Termín dokončení: červen 2013

Celková délka nové odpadní štoly: 1 258 m

Délka pasecké přívodní štoly: 633 m

Video ZDE