V první polovině dubna vyrazila ze Železného Brodu do německého sklářského města Lauscha na jihu Durynského lesa. Proč? Lauscha je ve „skleněném" světě pojmem, stejně jako Železný Brod. „Spolupráce mezi našimi městy se po prvních kontaktech začíná přirozeně rozvíjet," vysvětlil starosta Železného Brodu André Jakubička.

Naopak do Železného Brodu se chystá delegace z města Lauscha vedená starostou Zitzmannem na Skleněné městečko v září 2014. A už teď je jasné, že spolupráce dvou sklářských měst bude mít konkrétní podobu. „Nabízí se kooperace naší historicky první české sklářské školy s Lauschskou sklářskou školou, našich sklářských muzeí nebo výměna sklářských výtvarníků na sympóziích," přiblížil Jakubička.

Lauscha má v současné době kolem 3 900 obyvatel, založena byla v roce 1597, kdy zde vyrostla sklárna. Tato sklárna byla kolébkou sklářské produkce v Durynském lese. Lauscha je ve sklářském světě velkým pojmem.

Největší událostí návštěvy Železnobroďáků v Lauschau bylo otevření sklářského muzea (Museum für Glaskunst Lauscha) po náročné rekonstrukci. Na čtyři sta metrů čtverečních výstavní plochy je v moderních vitrínách shromážděno přes pět tisíc objektů. Stálá expozice má dvě části: současné a historické sklo a depozitář pro veřejnost.

„Lauschu spoluzakládal jeden český sklář, naši skláři se v minulosti navzájem hodně učili, příkladem může být skleněná figurka," doplnil André Jakubička.