Stihli už jste někdy někomu napsat tisíc sms zpráv za měsíc? Stalker to zvládne, jak ukazují nejzávažnější případy nebezpečného pronásledování, které evidují jablonečtí policisté. A co je zarážející, jeden z těch nejextrémnějších má na svědomí žena.Stalking, neboli nebezpečné pronásledování, je trestným činem teprve od 1. ledna roku 2010 a hned tento první rok ukázal, že trestní zákoník se neměnil nadarmo. „V roce 2010 jsme evidovali devatenáct případů stalkingu," informovala vrchní inspektorka jablonecké policie Dagmar Sochorová.

Rychle také vyšlo najevo, že nebezpečné pronásledování zdaleka není jen mužskou devizou. „Před dvěma lety vyšetřovatel sdělil obvinění ze spáchání trestného činu nebezpečného pronásledování ženě, která svému manželovi během jednoho měsíce poslala téměř devět set sms a mms zpráv, ve kterých ho hrubě urážela, ponižovala a vyhrožovala mu zničením a útokem na jeho psychické zdraví," líčí Dagmar Sochorová.

Pronásledovatelka toho navíc nenechala ani poté, co si vyslechla obvinění a její muž postupně začal mít obavy o svůj život. Nakonec ho žena dokonce i fyzicky napadla. A důvod toho všeho? Partnerské neshody.

Vlastně to byl dokonalý modelový příklad. „Je pravdou, že většina pachatelů stalkingu tímto jednáním řeší neshody v partnerských vztazích. A nejčastějším nástrojem jsou právě prostředky elektronických komunikací, především mobilní telefony," konstatovala Dagmar Sochorová.

Velice podobný je i jeden ze zatím dvou letošních případů, kterým se zabývali policisté ze Smržovky. „Muž vytrvale kontaktoval svou bývalou přítelkyni, které vyhrožoval ublížením na zdraví. Zaslal jí až tři sta sms zpráv, v nichž navíc vyhrožoval i jejímu současnému příteli," sdělila vrchní inspektorka.

Doposud nejzávažnější případ se na Jablonecku odehrál před dvěma lety. Muž z Tanvaldska svou bývalou manželku nepronásledoval jen po telefonu, ale i osobně, a to tak moc, že ji omezoval v obvyklém způsobu života.

„Sledoval ji v místě jejího bydliště i na jiných místech, například v zaměstnání. Dokonce za ní vnikl na pracoviště," popsala Dagmar Sochorová.

Žena pak ve strachu neměla jinou možnost, než se obrátit na policii. Zvlášť když jí bývalý manžel v minulosti napadl, a to takovým způsobem, že se ze zranění léčila čtyři měsíce.

Ve všech případech to samozřejmě nejde, ale odborníci mají jasno v tom, jak riziko stalkingu výrazně snížit.

„Zvládnout emoce a rozcházet se v klidu, nejlépe po domluvě. Navíc je dobré, když ten, kdo se rozchází, vezme vinu na sebe a nehází ji na druhého. Průběh rozchodu pak bývá mírnější a je tím samozřejmě menší riziko průtahů, které mohou skončit až stalkingem," radí známý český psycholog Jeroným Klimeš.

Pozitivním zjištěním může být to, že od doby, kdy se stalking stal trestným činem, na Jablonecku případů nebezpečného pronásledování rok od roku ubývá. A to dost výrazně. Odborníci mají jasno, proč tomu tak je medializací a hlavně hrozbou vězení.

„Pachatelům stalkingu hrozí většinou až rok odnětí svobody. Trestní sazba ale může vystoupat i na tři roky, a to v závažnějších případech, například když je obětí těhotná žena, nebo když pachatel vyhrožuje se zbraní v ruce," uvedla mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.

Možná i proto přinejmenším na Jablonecku platí, že čím déle je stalking trestným činem, tím méně případů policisté prošetřují. Zatímco v roce 2010 jich bylo devatenáct, loni už jen šest a letos doposud dva.

Problémem stalkingu je, že má mnoho podob. Nejde totiž jen o uvedené nejčastější příklady. Jablonecká policie už se zabývala i případem, kdy muž z Mostu ženě z Jablonce neustále posílal emaily s erotickým podtextem.

Výzkumy navíc ukazují, že obětí pronásledování se může stát prakticky kdokoliv. A Česká republika se již zařadila mezi země, kde se stalking stal jedním ze sociálních problémů moderní doby.