„Řešení to není příliš hezké, ale asi jediné možné. Jinak by se celá soustava rozpadla a lidé by zůstali bez tepla," jednoduše shrnul rozhodnutí zastupitelů na čtvrtečním mimořádném jednání Pavel Žur. Majoritní podíl MVV Energie CZ v Jablonecké teplárenské a realitní společnosti (JTR), která je centrálním dodavatelem tepla ve městě, chce město Jablonec odkoupit téměř za 202,566 milionu korun.Hrozilo, že částka bude o 70 milionů vyšší, jak chtěl majoritní vlastník. Vlastní provoz by fakticky město mohlo převzít 19. července letošního roku. Současně počítá s výměnou Tomáše Balcara na místě stávajícího ředitele.

K žádné z otázek týkajících se převodu akcií se nechce do ukončení jednání JTR vyjadřovat. „Nepovažujeme za vhodné jakkoli komentovat další směřování společnosti," konstatoval Lukáš Jankovský, mluvčí společnosti.

Zastupitelé o konečné podobě smlouvy rozhodnou do konce května 2013. Ve čtvrtek jen vymezili základní parametry, například to, že podíl město koupí ve splátkách. Nákup akcií jablonecké teplárny od MVV bude částečně financován z peněz, které jsou kumulovány ve společnosti.

„Z městských peněz zaplatíme zhruba třicet procent kupní ceny, tedy šedesát milionů korun, při převzetí akcií," řekl primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl. Tyto peníze má město k dispozici.

Další chce získat takzvanou dekapitalizací snížením základního kapitálu JTR a vyvedením 140 milionů z účtů firmy. „Tyto peníze by ale měly ve firmě zůstat na revitalizaci," upozornil zastupitel Jaroslav Kraus. Město by mělo další splátku zaplatit do 31. ledna 2014 a poslední do konce ledna 2015.

Zastupitelé na svém jednání rozhodně nebyli v otázce schválení parametrů smlouvy za jedno jako jeden muž, přestože si uvědomují potřebu řešit otázku Centrálního zásobování teplem v Jablonci. Ze šestadvaceti přítomných ze třicetičlenného zastupitelstva dalo svůj hlas pro devatenáct z nich. Osm politiků bylo proti.

Na teplárnu je napojena zhruba polovina domácností a 87 podniků, obchodů a veřejných budov. Teplo v Jablonci patří k nejdražším v zemi, domácnosti platí přes 800 korun za gigajoul. Systém nutně potřebuje revitalizaci, vlastníci se ale nedokázali shodnout na jednotném postupu.

„Odkoupením podílu chceme zabránit neřízenému rozpadu centrálního systému vytápění, zajistit konkurenceschopné ceny tepla a chránit životní prostředí ve městě," řekl k důvodům odkupu primátor. Odkoupení majoritního podílu zastaví i všechny spory mezi akcionáři včetně arbitráže.

MVV vymáhá po Jablonci 83,407 milionu korun jako náhradu škody za zmařenou revitalizaci a ztrátu přislíbené evropské dotace. „Pokud do předání akcií padne rozhodnutí v neprospěch města a my budeme do tří dnů muset sankci zaplatit, sníží se pak o tuto částku kupní cena," informoval Beitl.