Nejlepším výrobkem Libereckého kraje se letos stala svačinka od Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnice na Jablonecku. Tvaroh ochucený pažitkou a česnekem získal od poroty nejvíc bodů a zvítězil nejen ve své kategorii soukromé farmy, ale odnesl si ze soutěže o Výrobek Libereckého kraje 2014 i absolutní vítězství.

„Porota v letošním už 11. ročníku posuzovala osmatřicet výrobků v osmi kategoriích," přiblížil mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.

„Soutěž o titul Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví potravinářství zemědělství se koná od roku 2004 a za dobu její existence o titul soupeřilo již 349 regionálních výrobků, z nichž 88 bylo oceněno titulem Výrobek roku," doplnil náměstek hejtmana pro zemědělství Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Do soutěže se mohou přihlásit jen výrobci se sídlem na území kraje. Hlavním cílem je upozornit na kvalitní výrobky zemědělských a potravinářských firem z regionu a propagovat je i za hranicemi kraje. Vítězové mají právo používat dva roky na oceněném výrobku značku „Výrobek Libereckého kraje".

Toto označení nově ponese i tučný biotvaroh Jahodová Ovečka od Josefa Pulíčka z Pěnčína, klobása se sýrem od firmy Podkrkonošká uzenina nebo zázvorový syrob od firmy Kitl. Porota ocenila i rustikální chlebík z Jizerských pekáren, světlou desítku Rohozec Y z Pivovaru Malý Rohozec, griliáš od Radky Mayerové z Liberce a lahodné ovocné sorbety Heinricha Schwarzkopfa ze Stráže pod Ralskem.

Slavnostní vyhlášení a předání ocenění vítězným výrobkům se uskuteční již tradičně v rámci Krajských dožínkových slavností, které budou 13. září v Semilech.