Jablonecká nemocnice se dočká nové onkologie, o kterou už dlouho usiluje. A co je hlavní, konečně to bude přímo v nemocničním areálu. Dosavadní onkologické pracoviště v Liberecké ulici je totiž prakticky ve všem nevyhovující. Vybudování nového vyjde na 26,3 milionu korun.„Náklady spojené se stavbou onkologické ambulance i úpravami stávajících prostor pro potřeby odborného pracoviště ředění cytostatik pokryje město formou investiční dotace. V první fázi v roce 2012 zaplatíme zhruba 8,5 milionu korun," uvedl náměstek primátora Miloš Vele.

Jak naznačil, zajištění onkologického pracoviště přímo v areálu nemocnice bude mít dvě části.

Tou první bude onkologická ambulance, která bude sloužit zároveň jako denní stacionář pro podávání chemoterapie a provádění lymfodrenáží.

„Plánujeme ji postavit jako jednopodlažní budovu na místě staré spojovací chodby vedle stávajících oddělení ORL a ortopedie. Ambulance tak bude přímo propojená s prostory nemocnice, což přinese nejen organizační zjednodušení zaměstnancům, ale především vyšší komfort pro pacienty," konstatoval ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.

V nových prostorách navíc bude možné obsloužit až sedm pacientů najednou.

Pro představu, ročně v onkologické ambulanci v Jablonci provedou přes 8 tisíc vyšetření, podají 800 infuzních chemoterapií a naordinují přes 4 tisíce jiných typů léčby onkologického onemocnění.

V roce 2011 bylo k léčbě do ambulance nově přijato 194 pacientů s nádorovým onemocněním.

Druhou částí onkologie bude pracoviště pro ředění cytostatik. „Tyto prostory vzniknou v nemocniční lékárně na místě původních skladů léků. Ne tedy ve veřejné lékárně, ale na druhé straně areálu. Zároveň s tím bude na střeše postavena strojovna vzduchotechniky," vysvětluje tisková mluvčí nemocnice Petra Hybnerová.

Právě pracoviště pro ředění cytostatik vznikne jako první, a to už v letošním roce. Stavební práce jsou v plném proudu a hotovo by mělo být během léta.

U onkologické ambulance to bude o něco složitější. „S budováním chceme začít letos v září a pokud budou peníze, tak v příštím roce pokračovat a zároveň ambulanci dokončit," poznamenala tisková mluvčí nemocnice.

Vybudováním onkologické ambulance už budou všechna oddělení nemocnice sestěhovaná pod jednu střechu.