Nejmodernější vysokovýkonný laser italské výroby má k dispozici jako první v republice jablonecká nemocnice. Dosud ho využívají pouze dvě ambulance, v Brně a v Holešově. Unikátní zařízení v hodnotě milion korun poslouží k léčbě pohybového aparátu na oddělení rehabilitace.Novinka v Jablonci udělala velkou radost třiapadesátileté Lence. Se začínajícími bolestmi kolen bojuje už dva roky. „Příplatek pojišťovny by se mi líbil, ale jeho absence rozhodně nebude důvodem, abych se neobjednala," říká žena. Více či méně úporné bolesti ji vadí nejen při sportu, ale už i v práci. Trápit dál se nehodlá. Osm tisíc je ale i pro ni dost vysoká částka. „Tak nepojedu příští rok na dovolenou," zauvažovala.

Vedoucí fyzioterapeut doktor Šifta potvrdil: „Tento způsob léčby má vliv také na psychiku člověka, která pak následně působí na celkovou léčbu. Člověk se začne pohybovat, může se vrátit ke svým aktivitám, není vyřazen z běžného života jako je to v případě, když se rozhodne pro klasickou operaci."

Pacient dochází na procedury do nemocnice. Nestačí však jedna, je nutné ji pět až desetkrát opakovat. Po deseti dnech už ale odchází bez bolestí, které ho dosud nepříjemně omezovaly. Ani takový počet opakování ovšem není definitivní a přibližně po roce a půl musí znovu zavítat do nemocnice a laserový zákrok ve stejném rozsahu opakovat.

Jablonecká nemocnice, jako jediná v republice, disponuje novým laserem, který pomáhá od bolesti. Na otázku, zda je aplikace zdarma, lékař Petr Šifta uvedl, že jedna terapie stojí tisíc korun. Bohužel, pojišťovna ji nehradí. Ale při srovnání, že člověka po deseti aplikacích zbaví bolestí, které ho omezovaly třeba několik let, není až tak vysoká.„ Určitě pro osoby v produktivním věku, sportovce a všechny ty, kteří ještě nechtějí skončit s endoprotézou kyčelního kloubu je takový způsob léčby výhodný. Neřeší sice léčbu chrupavky, ale od bolesti určitě pomůže," vysvětluje Šifta

Italský laser působí pozitivně na více částí lidského těla, například na bolestivé svaly a úpony, ramena, lokty nebo achilovky. Jablonečtí lékaři ji budou aplikovat například také na proleženiny, bércové vředy nebo špatně hojené pooperační rány a jizvy. Člověk při zákroku necítí žádnou bolest. Léčbu ale nemohou podstoupit ti, kteří trpí nádorovým onemocněním.

Délka zákroku je různá podle rozsahu onemocnění, bývá v desítkách minut. „Zatím jsme léčbu aplikovali na dvacítce pacientů s různými diagnozami. Potěšilo nás, když se jedné z pacientek podařilo po první aplikaci vyjít několikrát schody, což už čtyři roky nedokázala. Chceme se dál se zařízením seznamovat," popsal lékař.

Na konec září připravují seminář pro lékaře a odbornou veřejnost. Zájemci se už ale nyní mohou hlásit na oddělení.

Kdo se rozhodne laser využít, musí mít doporučení praktického nebo odborného lékaře. „Při deseti aplikacích účtujeme pouze osm, dvě dostává pacient zdarma," upozornil doktor Šifta.

Nové výkonné laserové zařízení si na vlastní kůži vyzkoušel mezi prvními bývalý primář Jiří Šuk (na snímku Dagmar Březinové). Rehabilitačnímu oddělení šéfoval dvaatřicet let.

„Po první aplikaci jsem měl pocit lepší pohyblivosti. Nepočítám s žádným zázrakem, ale udělal jsem dobře, že jsem se pro laser rozhodl. Mám onemocnění páteře, které by bylo těžko operovatelné," uvedl exprimář. Vypadalo to, že nebude chodit.

Místo polykání léků případně injekcí se zdá tato léčba určitě lepší. „Než jsem se o laseru dozvěděl, dával jsem přednost čínské a japonské medicíně nebo homeopatii. Moderní technika ale přináší nové poznatky. Otázkou je platba za zákrok. Pojišťovna by měla zvážit spoluúčast," dodal Šuk.

Autor: Dagmar Březinová