Není novinkou, že prkna, která znamenají svět, nejsou zlatý důl. O tom se určitě přesvědčila i zvučná herecká jména. Proto se některá častěji než právě na divadelních prknech objevují v reklamách. Takovou cestou se zatím nevydali ochotníci desenského souboru Vojan Desná Mladá haluz.Na slavnostech města, které se tuto sobotu konaly v zahradě Riedlovy vily, se představili úryvkem z divadelní hry Žena v trysku století. Epizodu uvedli v novém obsazení a v režii Jana Lály.

Soubor má čtyřicet členů. Mladých hereckých nadějí ale v Desné ubývá. Na zkoušky dojíždí 28 aktivních herců z Liberce, Jablonce, Loužnice nebo Semil. Vedoucí souboru Vlaďka Koďousková potvrdila, že sladit časově plán zkoušek a vystoupení není vůbec jednoduché.

„Z Desné máme pouze jednu osobu. Je proto náročné zorganizovat takovou skupinu lidí na stejný termín a čas. Zkoušky jsou pro ně náročné také finančně," říká Koďousková. Snaží se hledat v Desné nové herecké tváře. I přestože většina náctiletých Desnou opustila a studuje na vysokých školách, převládá zatím v souboru mládí, i když ne „domácí".

Jméno souboru nutí k zamyšlení. Málokdo ví, že Eduard Vojan byl zakladatelem moderního českého herectví. Jeho jméno si proto vzalo za své mnoho divadelních spolků. Původní označení Vojan Desná se v roce 2008 ještě rozšířilo o Mladou haluz. To proto, že v té době tvořili členskou základnu souboru hlavně středoškoláci, označovaní jako mladá větev Vojanu.

Ochotníci se začali v Desné scházet od 1. října 1945. „Tehdy patřili k Tělovýchovné jednotě Sokol v Dolním Polubném. Před šesti lety jsem převzala po Štefanu Pustaiovi vedení i režii. Jemu vděčím za to, že jsem divadlu propadla," vzpomíná Koďousková.

Jako každý ochotnický soubor řeší vedle hereckého obsazení především peníze. „Troufli bychom si i na náročnější hry, ale financování autorských práv nezvládneme," míní vedoucí souboru.

Herci z Desné nemají vyhraněný žánr. Aktuální nabídku tvoří lehké komedie Zdeňka Podskalského, díla Shakespeara i pohádkové příběhy. Velice žádaná je právě pohádka S čerty nejsou žerty. Při premiéře nestačily v sále ani přístavky. Právě s ní už mají nasmlouvané štace i v roce 2014.

V plánu mají i další náročnou hru. Její název zatím režisérka a vedoucí souboru v jedné osobě neprozradila. Bude záležet na tom, zda dají dohromady dostatek finančních prostředků na pokrytí všech nákladů.

Peníze získávají za odehraná představení na zájezdech. Ale protože návštěvnost ochotnických vystoupení je nízká, nemohou žádat vysoké honoráře. Většinou hrají za cestovné a malou částku na režijní náklady. Ty skutečné ale honorář o hodně převyšují. „Na pohádku S čerty nejsou žerty se nám podařilo získat několik sponzorů a také příspěvek od města. Jsme také vděčni, že můžeme zdarma využívat prostory Kulturního domu Sklář," doplnila Koďousková.

Desenský spolek se pravidelně zúčastňuje přehlídky Josefodolské divadelní jaro, ze které dokonce postoupil do národní přehlídky Krakonošův divadelní podzim. Letos byli ochotníci s pohádkou Čerty nejsou žerty pozváni na Krakonošův divadelní podzim jako hosté.

Veselý čertovský příběh mohou vidět diváci v Turnově 28. září od 10 hodin a další den od 17 hodin v Maršovicích. Ve Vysokém nad Jizerou na národní přehlídce se „s čerty" představí 17. října v 9.30 hodin. V předvánočním čase, 7. prosince, ji mohou shlédnout také diváci v Desné.

Autor: Dagmar Březinová