Důvod byl prostý. Policisté ve spolupráci s ochrankou prezidenta republiky Miloše Zemana připravovali bezpečnostní opatření na jeho návštěvu. Do Liberce dorazí již v pondělí.

O den později navštíví i Hrádek, Českou Lípu, ve středu i Jablonec. „Nacvičovaly se jednotlivé trasy a průjezdy celé kolony městem," popsala manévry mluvčí policie Jana Světlá.

Policie nechce nechat nic náhodě a na celou návštěvu se připravuje. Krajští policisté spolupracují s kolegy z Útvaru pro ochranu prezidenta na zajištění jeho bezpečnosti.

„Dalším úkolem policistů bude zajištění plynulého a bezpečného průjezdu kolony automobilů převážejících hlavu státu, ale také zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti v místech, kde se Miloš Zeman setká s lidmi," přiblížila Světlá činnost policistů podílejících se na rozsáhlém bezpečnostním opatření.

„Důležité je vzít v úvahu specifika místa, do jaké míry je oblast společensky a sociálně komplikovaná," sdělil bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šandor. Podstatné je podle něj také vytipovat například únikové cesty či dostupnost nemocnice a že pravidla ochrany hlavy státu jsou přesně stanovena, nedají se měnit. V terénu kromě policistů z mnoha útvarů budou i městští strážníci.

Policisté budou nejen doprovázet kolonu vozidel s Milošem Zemanem, ale také monitorovat okolí v místech setkání s lidmi. Jejich úkol je jasný, zajistit veřejný pořádek. „Nebude to o tom, že bychom sledovali konkrétní osobu," odpověděla Světlá na otázku, zda budou policisté preventivně monitorovat Romana Vondrouše.

Ten se nechvalně proslavil tím, že v roce 2012 vystřelil v Chrastavě na tehdejšího prezidenta Václava Klause z airsoftové pistole. „Nikdo mě nekontaktoval. Proč také, jsem spořádaný občan," řekl Deníku Vondrouš s narážkou na verdikt soudu. Dělník chtěl činem upozornit na některé sociální jevy a stav společnosti. Na avizovaná setkání prezidenta Zemana s občany se prý nechystá.