Pro malou obec je i malý starý dům přítěžkem, okolo něhož se musí setsakramentsky otáčet. Třeba právě tak jako kolem rodného domu spisovatele Antala Staška ve Stanovém, části Zlaté Olešnice.

„Zjistili jsme, že přímo na domě je na střeše hniloba," přiblížil starosta Zlaté Olešnice Jiří Černý.

Původně sice památkáři chtěli, aby se obec při opravách zaměřila na sousední stodolu, stav střechy samotného domu, kde se před 171 lety narodil český spisovatel a právník Antal Stašek, byla ale alarmující.

Oprava střechy ze štípaného šindele? Spočítali na více než osm set tisíc korun. Na to by samozřejmě malá obec sama neměla a proto se obrátila na Ministerstvo kultury, konkrétně na jeho havarijní fond.

Státní úředníci byli vstřícní a na opravy domu putovalo do Zlaté Olešnice čtvrt milionu korun. Ani tehdy však nebylo vyhráno.

„Za obcí by šlo nějakých šest set tisíc, ani to nemůžeme jednorázově dát," vysvětlil Jiří Černý. A proto byly opravy střechy rozděleny. „Do havarijního fondu jsme tak přihlásili na letošní rok druhou etapu oprav," popsal starosta.

V rodném domě Antala Staška ve Stanovém se toho přes rok zase tolik neděje. Sídlí tu místní knihovna, ta je ale otevřena jen dvě hodiny týdně. Jinak se tu lidé potkají maximálně při volbách, kdy tu je volební místnost.

„Chceme sem vnést kulturní dění," přiblížil Černý další směřování objektu.

Již v sobotu 25. ledna od 18 hodin tu promítnou dva velmi zajímavé filmy, které vznikly pod patronací organizace Člověk v tísni. A to Na sever od slunce o dvojici tak trochu jiných surfařů a snímek Říkejte mi Kuču o situaci homosexuálů v Ugandě.

„Postupem času zde plánujeme i malé muzeum věnované našemu rodákovi Antalu Staškovi," uzavřel starosta Zlaté Olešnice Jiří Černý.