Do startu zřejmě největšího festivalu skla v celé republice s názvem Skleněné městečko zbývá měsíc. Již tento čtvrtek (21. srpna) ale bude zahájena výstava čtyřiceti sklářských výtvarníků, kteří se ve své tvorbě zabývají technologií taveného skla.

„Je to již podruhé, kdy město Železný Brod organizuje obrovskou přehlídku současného ateliérového skla, které vzniká díky této specifické a náročné technologii," připomněla Iva Chaloupková, vedoucí Kulturního a informačního střediska Železný Brod.

Návštěvníci mohou obdivovat i dílo akademické sochařky Jaroslavy Brychtové, které je tato výstava symbolicky připsána.

„Jaroslava Brychtová zapůjčuje pro tuto výstavu celkem tři skleněné objekty. Desítky dalších skleněných plastik přivezou do Železného Brodu sklářští výtvarníci, kteří své středoškolské vzdělání získali buď zdejší sklářské škole, nebo v dalších školách a sklářských ateliérech", přiblížil Martin Hlubuček, jeden ze spoluorganizátorů této výstavy.

Výstava bude situovaná do dvou míst první z nich je městská galerie Vlastimila Rady. Druhá část výstavy bude situovaná do budovy bývalého ředitelství Železnobrodského skla, kterou pro tuto výjimečnou výstavu propůjčuje její současný majitel (firma Detesk).

Kurátorem výstavy je historik skla Antonín Langhamer.

Druhá výstava tavených skleněných plastik, která se v Železném Brodě uskuteční ve dnech 21. srpna až 21. září 2014) se neomezuje jen na pedagogy a absolventy zdejší sklářské školy k účasti byli vyzváni také neželeznobrodští skláři.

Jak již bylo řečeno, výstava Tavená skleněná plastika II vyvrcholí a skončí při festivalu skla Skleněné městečko, jehož osmý ročník je v Železném Brodě připravován na víkend 20. a 21. září.

Přípravné fáze 8. ročníku sklářského festivalu Skleněné městečko jsou již v plném proudu. Mezi dalšími doprovodnými akcemi je například další ročník Letní sklářské dílny (sklářské sympozium), během kterého sklářští výtvarníci a umělečtí řemeslníci společně realizují svá díla.

Již v předvečer sklářských slavností se v pátek 19. září v KC Kino uskuteční večer Pecha Kucha Night Special, tematicky zaměřený na osobnosti z oblasti skla a sklářství.

Jablonecký deník přinese o programu podrobnosti.