Již dnes ve středu 9. září se ve Splzově, v objektu bývalé požární zbrojnice, otevře prodejna regionálních potravin. Zasloužila se o ni farma rodiny Pelikánových Tompeli z Huntířova. „Otevíráme už v osm hodin ráno. Na začátek nabídneme výrobky od deseti regionálních výrobců, ale doufáme, že se další přidají," vysvětlila Věra Pelikánová.
Slavnostní otevření prodejny je pak plánováno na 14. října, kdy ji navštíví náměstka hejtmana Josef Jadrný.
Rodina Pelikánových, podniká v zemědělství již od roku 1993. A možná tak nějak nevědomky oslaví dvacet let v branži otevřením obchůdku, který bude striktně prodávat regionální potraviny. Tedy vše kolem jídla, co vzniká v našem kraji.
„V prodejně zákazníci najdou mléčné výrobky, pečivo, uzeniny, cukrovinky, mošty, pivo a další potraviny, ale pouze od regionálních výrobců," přiblížil Tomáš Pelikán, který podniká na své farmě Tompeli v nedalekém Huntířově a obchůdek si pro sebe a své kolegy pronajal. Místním totiž hrozilo, že město nepříliš využitý objekt prodá. Ale místním slouží k setkávání velký společenský sál v hasičárně. „Už jsme tady po tom místě pokukovali delší dobu. Když jsme navíc dostali informaci o zvažovaném prodeji, řekli jsme si, že místním, kde máme plno přátel, pomůžeme," vysvětluje paní Věra.
Ostatně, sám Tomáš Pelikán je jedním z historicky prvních nositelů regionální známky Regionální produkt Český ráj. „Když lidé vědí, že vámi nabízené produkty jsou regionální, hned mají jiný přístup. Navíc turisté proudící do Českého ráje mají zájem především o regionální produkty," konstatoval Tomáš Pelikán.
Jak bylo již napsáno, podnikat začal v roce 1993, kdy si vzali do pronájmu kravín v Huntířově. Postupem let začali manželé podomácku zkoušet výrobu sýrů, od roku 2006 u farmy funguje menší mlékárna, vyhovující všem přísným hygienickým normám.
Vyrábí se zde čerstvý bílý sýr balkánského typu, pařené sýrové tkaničky, polotvrdá cihla, tvaroh, smetana a další mléčné výrobky včetně pasterovaného mléka, kefíru a syrovátky. Ochucené sýry jsou k dostání s příchutí chilli, s česnekem či pepřem. Dvě třetiny vyprodukovaného mléka na farmě přímo zpracují, v budoucnu by tu měla být zpracovávána veškerá produkce farmy.
Přímo na farmě v Huntířově je dvakrát týdně otevřen obchůdek, a sice v úterý a v pátek od 16 do 17.30 hodin.
A pro pořádek: farma Tompeli získala v roce 2012 ocenění Regionální potravina Libereckého kraje pro výrobek Sýrový mls nebo cenu Výrobek Libereckého kraje 2009 z odvětví potravinářství zemědělství pro Tompeliho tvaroh tučný. Výrobky farmy Tompeli jsou vyrobeny z mléka krav pasoucích se na lukách Českého Ráje na úpatí Jizerských hor, bez konzervantů a umělých přísad.
Na webových stránkách www.tompeli.cz najdou zájemci i recepty na pokrmy z mléčných výrobků, které sesbírala spisovatelka a veterinární lékařka Klára Hoffmanová-Pospíšilová, která recepty posbírala. Na stránkách je k mání v elektronické verzi i ve verzi k vytištění.