Pokud máte výhrady k některé jablonecké lokalitě a rádi byste v ní viděli nějakou změnu, s velkou pravděpodobností najdete řešení na Horním náměstí. Až do neděle 23. června je tam pod širým nebem k vidění nevšední architektonická výstava, která názorně ukazuje, co všechno by se v Jablonci dalo jednoduše a zároveň levně změnit k lepšímu.Jen namátkou tu najdete návrhy na proměnu křižovatky U Zeleného stromu, úpravu autobusového nádraží a jeho okolí, návrhy na využití bezprizorních plácků v centru města a nebo tipy na řešení problematických míst kolem řeky Nisy. To vše od odborníků. Práce pro výstavu Městské zásahy Jablonec nad Nisou totiž bez nároku na honorář připravovali jak studenti architektury, tak profesionální architekti, kteří se sami přihlásili do výzvy čtveřice mladých místních architektů.

A tak se stalo, že některé úpravy navrhovali architekti z Prahy a dokonce i vzdálenějších měst. Do Jablonce se ale napřed přijeli podívat. „Přihlásilo se celkem pětadvacet architektonických týmů z celé republiky, které daly dohromady padesát návrhů," uvedl za organizátorský tým architekt Jakub Chuchlík.

Všech padesát prací dostane hned po výstavě darem město Jablonec, které bude moct jednotlivé projekty v případě zájmu realizovat, nebo se jimi nechat inspirovat. „pro město to samozřejmě bude přínos," komentoval náměstek primátora Petr Vobořil.

Zajímavostí je, že některé návrhy se týkají právě i Horního náměstí, kde se výstava koná. „Byl to náš záměr. Symbolicky jsme tak naznačili, jaké by Horní náměstí mohlo mít využití," konstatoval Jakub Chuchlík.

Městské zásahy se zatím konaly pouze v Bratislavě, Košicích, Praze, Brně a Jablonci nad Nisou. Pro velký úspěch projektu se nedávno rozjely v Kladně a podle posledních informací by se měly v dohledné době uskutečnit i v Plzni a sousedním Liberci.