Neobvyklé setkání s módou zažili ti, kteří v pátečním odpoledni zavítali do jablonecké La Kavárny.

V zajímavém a lehce extravagantním prostředí se na čtvrtém ročníku módního fashion marketu představili regionální a další tvůrci módy.

A právě také trochu extravagantní modely a doplňky obdivovaly desítky převážně ženského pokolení.

„Nechala jsme se inspirovat Prahou, kde jsem studovala a pracovala. Takové akce tam jsou časté a hodně navštěvované. Kontaktovali jsme nejprve regionální tvůrce, šperkaře, návrháře a chtěli představit jejich tvorbu v La Kavárně," vysvětlila původ módního setkání majitelka kavárny Eliška Šídová.

Kavárnička v centru města sice nenabízí velké prostory, ale určitě velké plány. Jak potvrdila organizátorka chtějí v loňském roce přijít s novinkou,kterou zatím neprozradí, ale věří, že se bude líbit.

Každý měsíc už nabízí několik zajímavých akcí, počínaje vyprávěním cestovatelů nebo čajové specialistky ještě teď v listopadu. Už ve čtvrtek můžeme do kavárny zajít na tématický večer o vínech Beaujolais.

„Ženy si na naši akci už zvykly, některé chodí pravidelně a přivádějí další kamarádky. Určitě se jim nabízené oděvy a šperky zalíbí. Jsou to všechno originální a kreativní výrobky, nikdy se nestane, že by potkaly další osobu s podobnou parádou. Věřím, že si k nám najdou cestu i další milovnice módy," míní Šídová.

Už podruhé se fashion marketu zúčastnila také jablonecká Martina Strouhalová, která učí na Střední průmyslové škole sklářské v Železném Brodě obor Bižuterie a v kavárně nabízí právě svoji bižuterii. „Mám ráda šití z korálků, stavím je tak,aby vytvářely kubické tvary, dávám šperkům prostorovost, aby byly zajímavé," okomentovala svoji tvorbu Martina.

V kavárně nabízela novou kolekci: „Jsou to světelné šperky z korálků. Třeba při diskotékovém UV osvětlení krásně vyniknou. Jsou ale zajímavé i na běžné nošení."

Jablonecká vystavovatelka Denisa Herbrichová je studentkou liberecké Technické univerzity, kde se věnuje oboru Sklo a šperk. Představila také svoje výrobky, které tvoří od návrhu až po finální podobu.

Na fashion marketu nabízela velmi příjemnou bižuterii z lana. „Pro zimním období připravuji kolekci z plastů a kovu," prozradila Denisa.

Líbivé kabelky, pokrývky hlavy, čelenky, sukně nebo také pouzdra na doklady, notebooky i hračky nešlo přehlédnout u pozvaných hostů.

Z Brna do Jablonce přivezly svoje nápady Barbora Slezáková a Markéta Sládková, která o jejich firmě Morrows prozradila: „Spolupracujeme s chráněnou dílnou, kde nám dvě velmi šikovné ,hluchoněmé kolegyně naše nápady realizují a hlavně poradí, protože mají s šitím velké zkušeností."

Autor: Dagmar Březinová